Kanada ve Meksika’dan yerli halklarla ‘uzlaşı’ mesajı

Kanada ve Meksika, her iki ülkenin yerli halkları ile “uzlaşı” mesajı verdi.

İki ülkenin Dışişleri Bakanları, ABD’nin de katılacağı üçlü zirve öncesi Meksiko’da bir araya geldi. Zirve perşembe günü iki günlük olmak üzere Washington’da yapılacak.

Kanada Dışişleri Bakanı Mélanie Joly ile Meksikalı mevkidaşı Marcelo Ebrard, bir yandan ABD ile görüşmenin hazırlığını yaparken, diğer yandan iki ülkenin ortak çıkarlarını ilgilendiren konuları görüştü.

Meksika Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre bu konuların başında “yerli halklarla uzlaşı ve diyalog” yer aldı.

Mélanie Joly de "aktif bir feminist dış politika yoluyla toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi" konusu üzerinde durdu. İki ülke, "göçün yapısal nedenleri" gibi bölgesel sorunları da ele aldı.

Bir süre önce ortaya çıkan cenazeler Kanada’da yüzleşilmeyen bir gerçeği yeniden şok edici bir şekilde gözler önüne serdi.

Haziran ayında Kanada’da Katolik Kilisesi tarafından yönetilen bir yerli pansiyonunda yapılan kazılarda 750’yi aşkın cenaze bulunmuştu. Bu keşiften yaklaşık bir ay önce benzer bir kurum yakınında 215 çocuğa ait kalıntılar tespit edilmişti. Mezarlar, zorla batı kültürünün zorla dayatıldığı binlerce yerli çocuğun maruz kaldığı kötü muamele ve suiistimalleri yeniden tartışmaya açmıştı.

19’uncu yüzyılın sonu ile 1990’lı yıllar arasında 150 bin dolayında yerli çocuk bu pansiyonlara yerleştirilmişti. Bunlardan en az 3200’ü kötü muamele ve ilgisizlikten dolayı hayatını kaybetti.