Kanada ve Meksika ABD’nin yeni ticari anlaşma teklifine kapalı

Meksika ve Kanada, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nın yenilenmesine karşılık çelik ve alüminyum ithalat vergilerinde esnek davranılacağına ilişkin teklifini reddettiklerini duyurdular.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada ve Meksika arasındaki Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA), Donald Trump’ın ‘adil olmadığı’ gerekçesiyle yeniden müzakere ediliyor. Üç ülke arasında toplamda 1,2 trilyon doları aşan ticarete ilişkin anlaşmanın 7’inci turuna ise Donald Trump’ın son teklifi damga vurdu.

Geçtiğimiz hafta tüm dünya ülkelerinden çelik ithalatına yüzde 25, alüminyum ithalatına ise yüzde 10 gümrük vergisi getirileceğini duyuran Donald Trump, NAFTA’nın yenilenmesi halinde bu vergilerin Kanada ve Meksika için değişebileceği teklifini getirmişti.

TRUMP’IN TEKLİFİ KABUL GÖRMEDİ

Fakat bu teklif Meksika’nın başkenti Meksiko’da yapılan müzakerelerdeki Kanada ve Meksika müzakerecileri tarafından kabul edilmedi. Konuya ilişkin konuşan Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, ülkesinin ‘çıkarlarını’ korumak için önlem alacağı uyarısında bulundu.

Meksika Ekonomi Bakanı Ildefonso Guajardo ise, ABD’nin yeni çelik ve alüminyum ithalat vergilerine ülkesinin dahil edilmemesi gerektiğini, bunun yeni ve modern bir anlaşma (NAFTA) için iyi bir yöntem olmadığının  altını çizdi.

İHRACAT ÜRÜNLERİNİN DÖRTTE ÜÇÜNDEN FAZLASINI ABD’YE SATIYORLAR

Çelik ve alüminyuma ilişkin yeni gümrük vergileri nedeniyle tüm dünya ülkelerinde belli bir gerginlik yaşansa da, NAFTA’nın yenilenmesi halinde Meksika ve Kanada’nın uğrayacağı zararın çok daha büyük olacağı biliniyor.

Toplamda 1,2 trilyon dolarlık serbest ticaret bölgesinin kazananları olarak Meksika ve Kanada gösteriliyor. 2016 itibariyle sadece ABD ile Kanada arasındaki dış ticaret hacmi 751 milyar doları buluyordu. ABD’nin yaptığı 359 milyarlık ihracata karşılık Kanada, ABD’ye 392 milyar dolarlık ürün ihraç etmişti.

Dış ticarette ABD’nin en önemli sorunu olarak 2017’de 566 milyar dolara ulaşan dış ticaret açığı gösteriliyor. Bunun önemli bir kısmı Çin’le yapılan ticaretten kaynaklanıyor.

2016 yılında seçilen Donald Trump, ülkesinin dış ticaret açığının diğer ticari ortakların çıkarına işleyen anlaşmaların ürünü olduğunu ve bundan kaynaklı ABD’de milyonlarca çalışanın işsiz kaldığını savunmuştu. Trump, Avrupa Birliği’yle müzakereleri süren TTIP adlı serbest ticaret anlaşmasının müzakerelerinden de çekilmişti. Son olarak ise, Çin ile Avrupa ülkelerini etkileyecek olan çelik ve alüminyum ithalatına ek gümrük vergileri kararı alınmıştı.