Kanada’dan İranlı ‘ahlak polisleri’ne yaptırım

Kanada, Kürt kadın Jîna Emînî’nin Tahran’da katledilmesinden sonra başlayan protestolara yönelik ölümcül saldırılarda bulunan ahlak polisleri dahil onlarca yetkili ve kuruma yaptırım uygulayacak.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, pazartesi günü yaptığı açıklamada İranlı kadınların “yanında” olduğunu belirterek, "Sözde İran ahlak polisi de dahil olmak üzere onlarca kişi ve kuruluşa yaptırım uygulayacağız" dedi.

Trudeau, “İran hükümetinin halkını dinlemesini, özgürlükler ve haklar üzerindeki baskılarına son vermesini, kadınların ve tüm İranlıların hayatlarını yaşamalarına izin vermesini ve kendilerini barışçıl bir şekilde ifade etmesini talep eden dünya çapındaki milyonlara, sesimizi, tüm Kanadalıların sesini katıyoruz” diye ekledi.

Bu açıklamanın yanısıra BM Genel Kurulu’nda konuşan Kanada Dışişleri Bakanı Mélanie Joly, İranlı kadınlara desteğini sunarak, “Mahsa Amini'nin (Jîna Emînî) ölümünü protesto eden kadınlar tutuklamalar ve kurşunlarla karşılanıyor. Cesaretlerini selamlıyor ve güçlü bir mesaj göndermek için onlara katılıyoruz: kadın hakları insan haklarıdır” dedi.