Kan: Nükleerin bir ülkeye kıyameti getirebileceğini gördüm

Eski Japonya başbakanı Naoto Kan, Fukuşima’da on milyonlarca insanın büyük bir felaketten döndüğünü söylerken, dünyanın artık facialar getirecek nükleer santraller yerine yenilenebilir enerjileri seçmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Mart 2011’de 9 şiddetindeki deprem ve tsunami felaketi ardından Fukuşima nükleer santralindeki radyoaktif madde salınması sonrasında büyük bir felaketten dönülmüştü. Dönemin Japonya hükümeti ülkedeki 54 nükleer santrali kapatmak zorunda kalırken, şimdiye kadar 5 tanesi yeniden açıldı. Deprem ve tsunamide 19 bini aşkın insanın hayatını kaybettiği Japonya, o dönemde neredeyse insanlığın en büyük felaketlerinden birinden kıl payı kurtulmayı başarmıştı.

Fukuşima faciasında başbakanlık görevinde olan ve 2011 Eylül’ünde görevi bıraktıktan sonra nükleer karşıtı faaliyetlerin önde gelen isimlerinden olan Naoto Kan, France Info radyosuna konuştu. Fransa’daki ziyaretleri kapsamında Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından da ağırlanacak Naoto Kan, dünya ülkelerini nükleer konusunda uyardı.

50 MİLYON KADAR İNSAN ONLARCA YILLIĞINA TAHLİYE EDİLECEKTİ

Fukuşima felaketi öncesinde kendisinin Japon teknolojisine olan güvenini vurgulayan Naoto Kan, ülkesinin o dönemde büyük bir insanlık dramından ‘şans eseri’ kurtulduğunu söyledi. Radyoaktif maddelerin yayılmasının çevresel faktörler nedeniyle durdurulabildiğini söyleyen Kan, “Eğer radyoaktivite yayılsa ve kontrol edemeseydik Fukuşima çevresinde 250 kilometrelik bir alanı boşaltmamız gerekecekti. Tokyo halkını 30 ila 50 yıl kadar süreliğine tahliye etmek zorunda kalacaktık” diye konuştu.

FUKUŞİMA NÜKLEERİN KIYAMET GÜNÜNE YOL AÇABİLECEĞİNİ GÖSTERMİŞ

Hem rüzgarlı havanın olması hem de nükleer santral çalışanları ile itfaiyecilerin olağanüstü çabaları sonucu büyük bir felaketin önlendiğini dile getiren Naoto Kan, Japonya halkının yüzde 40’ının tahliye edilmesinin önüne geçildiğini kaydetti. Kan, bunun ise ‘büyük bir savaştan yenilgiyle çıkmaktan’ çok daha ağır maliyeti olacağını vurguladı.

Kan, “Fukuşima ile birlikte bir nükleer felaketin bir ülkenin yarısını kıyamet gününe çevirebileceğini gördüm” dedi.

JAPON HALKI ARTIK SANTRALLERİ AÇTIRMAZ!

Fukuşima sonrasında Japon halkının nükleere olan güvensizliğinin tavan yaptığını hatırlatan Naoto Kan, bu nedenle şu anda 54 nükleer reaktörden sadece 5’inin yeniden işletilmeye açıldığını söyledi. Kan, mevcut başbakan Shinzo Abe’nin kesinlikle diğer reaktörleri açtıracak gücü olmadığını, halkın buna müsade etmeyeceği uyarısında bulundu.

NÜKLEER SANTRALLER KAPANDI EKONOMİ OLDUĞU GİBİ DURUYOR

Nükleer santralleri tercih eden ülkelerin ekonomik gerekçelerini temelsiz bulduğunu söyleyen Naoto Kan, başta nükleer teknolojisinde önde gelen Fransa olmak üzere dünya ülkelerini bu tehlikeli enerji türünden vazgeçmeye çağırdı.

Japonya’da nükleer santrallerin kapatılması ve sadece onda birinin yeniden açılmasına rağmen ekonominin zarar görmediğine işaret eden Kan, yenilenebilir enerjilerin önemine dikkat çekti.

BİR NÜKLEER SANTRAL PATLADIĞINDA ÇOK GEÇ KALINMIŞ OLACAK

Naoto Kan, sözlerini şu uyarılarla bitirdi: “1986 Çernobil veya (ABD’de) Three Maile Island gibi nükleer kazaları oldu ve bunlar insan hatası kaynaklıydı. İnsan hatası her yerde olabilir. Esas mesele şu veya bu türden bir kaza riskinin olup olmadığı değil. Esas risk ve sonuçları çok daha büyük olacak. Bir nükleer santral patladığında artık çok geç olmuş olacak. Nükleerin yerine koyabileceğimiz yenilenebilir enerjiler var. Yenilenebilir enerjileri seçerek aklın yönünde gitmiş olacağız.”