Kaliforniya’da orman yangını onlarca lüks evi yaktı

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde aniden başlayan orman yangını kıyı bölgesinde en az 20 lüks evi yaktı.

Pasifik okyanusunun kıyısındaki Laguna Niguel yerleşim biriminde aniden çıkan orman yangınına “Coastal Fire” adı verildi.

Los Angeles’in yaklaşık 80 kilometre güneyindeki bu alanda okyanus rüzgarıyla şiddetlenen yangın, 80 hektarlık bir bitki örtüsünü küle çevirdi.

Her biri milyonlarca dolar değerindeki lüks evlerin bulunduğu alanda bine yakın kişi tahliye edildi.  Yangında en az 20 lüks ev yandı.

Orange kontluğu seçilmiş yetkilisi Lisa Bartlett, rüzgarın yangının yayılmasında katkısı olduğunu ancak, evlerin büyüklüğü ve kullanılan malzemelerin de rol oynadığını kaydetti. Bartlett, “Evlerin boyutlarına bakarsanız, hızlı bir şekilde yanan çokça yanıcı materyal var. Ve o zaman rüzgar estiğinde alevler evden eve atlıyor” dedi.

Orange kontluğu İtfaiye Şefi Brian Fennessy’ye göre felaket bir kez daha, batı Amerika Birleşik Devletleri'nin çoğu gibi, bölgenin artık özellikle kronik bir kuraklık nedeniyle tüm yıl boyunca yangın riskine maruz kalacağını gösteriyor.

Fennessy, "Söylemesi üzücü ama alışıyoruz. Kaydettiğimiz rüzgarlar normal (...) Bu çok çok kuru bitki örtüsünde yangın çok hızlı yayılıyor" dedi.

Yangının başlamasının nedenleri henüz bilinmiyor, ancak yerel elektrik operatörü Southern California Edison, Kaliforniya makamlarına aşağı yukarı aynı sıralarda devrelerinde "aktivite" kaydettiklerini bildirdi.

Yangınlar ABD’nin batısında yaygınlık gösterirken, zaten var olan kronik kuraklığı daha da ağırlaştıran küresel ısınma nedeniyle giderek daha yoğun hale geliyor.

Kaliforniya'da, yaz boyunca ortalama sıcaklıklar, 19’uncu yüzyılın sonundaki seviyesinden 1,6 santigrat derece daha yüksekte.