Kabil'de Newroz kutlamalarına saldırı: En az 6 ölü

Afganistan’ın başkenti Kabil’de Newroz kutlamaları sırasında düzenlenen obüs saldırılarında en az 6 kişi hayatını kaybetti.

Kabil’de sabah saatlerinde Karte Sakhi mahallesinde üç patlama meydana geldi. Newroz'u kutlayan kitlelere yönelik obüs topları ile düzenlenen saldırılarda en az 6 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı. Bazı kaynaklara göre obüslerden biri Ziraat Bakanlığı’nın arkasına düştü.

Saldırıların hedefindeki mahallede Newroz bayramı kutlanıyordu. Çoğu ailelerden oluşan onlarca kişi, mahallede toplanmıştı. Kabil polisi, patlamaların kutlama alanlarının uzağına meydana geldiğini bildirdi. Ayrıca bir mayının etkisiz hale getirildiğini bildiren polis, başka mayın olup olmadığının araştırıldığı bilgisini verdi.

Geçen yıl, DAİŞ çeteleri aynı mahallede bir Şii mozolesine yönelik saldırı düzenlemiş, 33 kişi hayatını kaybetmişti.

Newroz kutlamaları, özellikle ülkedeki aşırı muhafazakarların tarafından eleştiriliyor ve hedef gösteriliyor.

Buna rağmen ülke genelinde çok sayıda Newroz festivali organize edildi. Mazar-ı Şerif’teki kutlamalar Cumhurbaşkanı Eşref Gani de katıldı. Gani, bir camide yaptığı konuşmada “Halk, bu 1398’inci yılda barışın uyanışına katılsın” dedi.

Newroz günü gerçekleşen saldırılar ayrıca Talibanlar ile ABD arasında çözüm müzakerelerinin yürütüldüğü bir döneme denk geldi. Müzakereler dört aydır yürütülüyor. 12 Mart günü taraflar, müzakerelerde önemli ilerlemeler kaydedildiğini açıklamıştı. Ancak Amerikan güçlerinin geri çekilmesi ve Afgan hükümetinin de görüşmelere dahil edilmesi üzerine bir anlaşma henüz sağlanmadı.