Juncker, Bükreş’in AB dönem başkanlığından şüphe ediyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Ocak ayında AB dönem başkanlığını devralması beklenen Romanya’nın bu sorumluluğa yürütebileceğinden şüphe ediyor.

Alman Die Welt gazetesine bir mülakat veren Juncker, Romanya “teknik olarak” ABD’yi yürütme konusunda hazır olsa da, “Bükreş hükümeti AB ülkelerine başkanlık etmenin ne anlama geldiğini henüz tam olarak anlamadı” dedi.

Lüksemburglu Juncker, “İhtiyatlı eylem, diğerlerini dinleme iradesi ve sıkı bir şekilde kendi kaygılarını ikinci plana atma iradesini gerektiriyor. Bu konuda bazı şüphlelerim var” dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı, özellikle milliyetçi politikalarla gerilim yaşayan Romanya’nın AB başkanlığını yürütme kapasitesine çekince koyuyor.

Romanya, 1 Ocak’tan itibaren altı aylığına AB dönem başkanlığını Avusturya’dan devralacak. Romanya 2007 yılında AB’ye üye oldu ve ilk kez dönem başkanlığını yürütecek.

Romanya’da iktidarda olan sosyal demokrat çoğunluk, son aylarda Avrupa kurumlarına yönelik eleştirilerini arttırdı. Tepkiler özellikle AB’nin Romanya’yı kendi fikirlerine sahip olma hakkını inkar ettiği üzerinde yoğunlaşıyor.

AB ile yaşanan gerilimler, Romanya hükümetinin adli sistemde geniş bir reforma gitmek istemesiyle tırmandı. AB, bu reformun yolsuzluğa karşı mücadeleden uzaklaştıracağını düşünüyor.