Irak’ta yeni seçim yasası büyük partilere hizmet ediyor
Irak Parlamentosu, 2019’da iktidar karşıtı hareketten önceki seçim sistemine geri dönüşü onayladı. Muhalif partiler, bu yasası ile yok olacakları endişesini taşıyor.
Irak Parlamentosu, 2019’da iktidar karşıtı hareketten önceki seçim sistemine geri dönüşü onayladı. Muhalif partiler, bu yasası ile yok olacakları endişesini taşıyor.
Gece saatlerinde gerçekleşen oturumda, yüksek sesli tepkilerinden dolayı bağımsız vekiller çıkarıldı.
Parlamento tarafından yapılan açıklamaya göre yeni seçim yasası kabul edildi. Parlamentoda mevcut durumda İran yanlısı olarak değerlendirilen partilerin ittifakı olan Koordinasyon Çerçevesi çoğunluğu oluşturuyor. Başbakan Muhammed Şia El Sudani de bu ittifaktan çıktı.
2019’daki iktidar karşıtı toplumsal hareket karşısında bugünkü seçim yasası oluşturulmuştu. Ancak yeni metin ile 2018 seçim yasasına geri dönüldü.
2019 hareketi sırasında eylemciler bağımsız adayların çıkışını teşvik eden bir sistemin hayata geçirilmesini elde etmişti.
2021’deki seçimlerde bu sayede 70 dolayında vekil seçildi. Parlamento 329 sandalyeden oluşuyor.
Kabul edilen metin, bundan sonraki seçimlere uygulanacak. Genel seçim tarihi henüz netleşmedi ancak Federe Kürdistan Bölgesi hariç yerel seçimler 6 Kasım’da olacak. Kürdistan bölgesindeki yerel seçimler 18 Kasım’da yapılacak.
Yeni yasa ile mevut 83 seçim bölgesi kaldırılacak. Yerine 18 vilayet birer seçim bölgesini oluşturacak.
Twitter üzerinde bir paylaşımda bulunan siyasi analist Sajad Jiyad, yeni seçim yasasının büyük partilerin daha kolay sandalye kazanmasını sağlayacağını belirtti. Jiyad, “Küçük partiler ve bağımsızlar kampanya yürütmekte zorlanacaklar zira lokal düzeyde değil, vilayet düzeyinde yarışa girecekler” dedi. Siyasi analiste göre büyük oluşumlar, yeterli sayıda oy elde etmeseler bile sandalye kazanabilecekler.
AFP’ye konuşan bağımsız vekil Alaa El Rikabi, “Bundan böyle küçük adayların parlamentoda temsil sahibi olmak için biçbir umudu olmayacak” dedi.