Irak’ta seçim yarışı başladı, afişlere tepki yağdı

Irak’ta Mayıs ayında yapılacak genel seçim kampanyasına start verildi. DAİŞ’le mücadelede hayatını kaybedenlerin fotoğrafları yerlerini adayların fotoğraflarına bıraktı.

Irak’ta seçmenler 12 Mayıs’ta genel seçimlere gidiyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim kampanyası için belirlediği resmi süre başlayınca, afişler hızlı bir şekilde yer değiştirdi.

Gece yarısından itibaren adaylar afişlerini, DAİŞ’le mücadelede ölen ve “şehit” ilan edilen kişilerinkinin üzerine yerleştirdi.

2014’ten bu yana DAİŞ ile mücadelede binlerce Iraklı asker, polis ve Şii Haşdi Şabi milisi öldü. Savaşta ölenlerin fotoğrafları, duvarları, trafoları ve panoları kaplamıştı.

AFP’ye konuşan 50 yaşındaki Bağdat sakini Settar Turki, “Tam gece yarısı olunca, şehit fotoğraflarını üzerine atlayarak hırsızların fotoğraflarını yerleştirdiler” dedi. Çok sayıda Iraklı, siyasetçileri “hırsız” olarak değerlendiriyor.

Sosyal ağlarda da, adayların afişlerine tepkiler geldi. Bunlar arasında Laith el Şommari isimli bir kişi, bu davranışın kendilerini feda edenlere bir hakaret olduğunu yazdı.

Facebook üzerinde, afişlerini asan adaylar için “alçak” gibi ifadeler de kullanılırken, afişlerin yakılması çağrıları yer aldı.

Seçimlerde 7 bine yakın aday, parlamentodaki 329 sandalye için yarışıyor. Seçim kampanyası, oylamadan 24 saat önce sona erecek.