Irak’ta protestolar sürüyor, hükümetten bir dizi karar

Irak’ın başkenti Bağdat’ta iki mahallede başlayan ve kısa sürede Irak’ın güneyindeki tüm Şii kentlerine yayılan gösteriler devam ediyor. Bilanço ağırlaşırken, Irak hükümeti gösterileri durdurmak için bir dizi karar aldı.

Irak’taki protesto eylemleri altıncı gününe girdi. Devlet güçlerinin eylemcilere karşı gerçek mermi kullanması nedeniyle ağır bir bilanço ortaya çıktı. Çeşitli kaynaklara göre100 kişi öldü, 4 binin üzerinde kişi yaralandı. Ayrıca en az 567 kişinin gözaltına alındığı, bunlardan 355’inin serbest kaldığı belirtiliyor.

Başbakan Adıl Abdulmehdi hükümeti, eylemleri durdurmak için yoğun polisiye tedbirler, sokağa çıkma yasağı ve internet kesintisi sert yöntemler kullandı. Ancak eylemler durmadı. Yoğun tepki ve eleştiriler ardından hükümet Abdulmehdi başkanlığında Cumartesi günü toplandı.

Toplantıda alınan kararlar Adıl Abdulmehdi tarafından Pazar sabahı açıklandı. Karalar şöyle sıralandı:

-Basra’da bir ay içinde 17 bin evsizin ev yapması için arsa dağıtılacak,

-Üç ay için 175 bin işsize ayda 175 bin dinar ödenecek. Açıklamada bunun için 78 milyar 500 milyon dinar ödenek ayrıldığı belirtiliyor.

-Irak Savunma Bakanlığı işsizlik oranını düşürmek için 18-25 yaş arasındaki Iraklı gençlerin gönüllü askerlik yapması kararı alındı. Eğitim bakanlığı tarafından eğitimini tamamlayan işsizlerin iş bulması için sözleşmeli personel alma kararı aldı.

-Tarım Bakanlığı kredi borçları olan ve zor durumda olan çiftçilerin borçlarını faizsiz bir şekilde Ocak 2020 yılına kadar erteledi.

-Valilik ve sivil toplum kuruluşlarından bakıma muhtaç, hasta, iş yapamayacak durumda olanların listeleri alınarak yardımda bulunulacak.

Kararlar arasında göstericilerin taleplerinin başında yer alan yolsuzlukla mücadele ve yolsuzluk yapanların yargılanması konusunda herhangi bir maddenin yer almaması dikkat çekti.

Bu kararlar alınmasına rağmen gösterilerin hala devam etmesi, göstericilerin hükümeti istifaya çağırmada ısrar ettikleri şeklinde değerlendiriliyor.

Bir çok uluslararası ve bölgesel güçten de açıklamalar geldi. Arap Birliği, Irak'ta devam eden protestoların nedenlerini ortadan kaldıracak "gerçek bir diyalog" çağrısında bulundu.

Bağdat ve ülkenin güney illerindeki gelişmelerin endişe ile takip edildiğini belirten Arap Birliği, gösterilerde can kayıpları yaşanmasından üzüntü duyduklarını ifade etti.

Arap Birliği, “Irak hükümetinin durumu yatıştıracak ve gösterilerin nedenlerini ortadan kaldıracak ciddi ve gerçek bir diyaloğu başlatması dört gözle bekleniyor” dedi.

Ayrıca mevcut gerginliğin sona erdirilmesi, barış ve istikrarın sağlanması için Irak'a tam destek verildiği kaydedildi.