Irak’ta protesto eylemlerinde iki ölü

Irak’ın başkenti Bağdat ve ülkenin güneyinde iş ve kamu hizmeti talebiyle yapılan protesto eylemlerinde iki eylemci hayatını kaybetti.

Bağdat’ta Salı günü bini aşkın kişi bir araya gelerek, işleyen kamu hizmetleri ve iş talep etti. Güvenlik güçleri eylemcilere karşı gerçek mermi kullandı.

Kent merkezinde saatlerce silah sesleri geldi. Eylemlerin sembolik adresi Tahrir meydanında kara dumanlar yükseldi.

Ülkenin güneyindeki Zi Kar ve Necef vilayetlerinde de protesto eylemleri polis müdahalelerine maruz kaldı.

Zi Kar Sağlık Müdürü Abdul Hüseyin El Caberi’ye göre eyaletin merkezi kenti Nasiriye’de bir eylemci hayatını kaybetti, biri ağır olmak üzere iki kişi yaralandı. Caberi, 25 polisin de yaralandığını sözlerine ekledi.

Bağdat’ta öğleden sonra yaşanan gösterilerde eylemciler “Hırsızlar bizi yağmaladı” sloganları ile Iraklı yöneticilere tepki gösterildi.

Sağlık Bakanlığı, Bağdat’taki protestolarda biri sivilin öldüğü, 160’ı sivil, 40’ı güvenlik gücü mensubu olmak üzere 200 kişi yaralandı.

Yaralılardan çoğunun gaz bombaları nedeniyle solunum sorunları yaşadığı belirtilirken, bazılarının plastik mermi ile yaralandıkları belirtildi.

Irak’ta ilk kez yolsuzluklara karşı protesto eylemleri yapılmıyor. Ancak 25 Ekim 2018’de Adıl Abdul Mehdi’nin başbakan olmasından bu yana bu çapta eylemler ilk kez gerçekleşiyor.

Salı günkü eylemlere hükümetin faaliyetlerinden memnun olmayan çok farklı kesimler katıldı. Diplomalı işsizlerden, safdışı bırakılan bir generalin destekçilerine kadar çok sayıda farklı kesimden insanlar eylemlerde bir araya geldi. Eylem çağrıları sosyal ağlar üzerinden yapıldı. Henüz herhangi bir siyasi parti veya dini lider, eylemlerin arkasında olduğunu ifade etmedi.

DÜNYANIN EN YOLSUZ 12'NCİ ÜLKESİ

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’ne göre Irak dünyanın en yolsuz 12’nci ülkesi durumunda. Resmi kurumlara göre 2003’te Saddam rejiminin devrilmesinden bu yana en az 410 milyar euronun kayıplara karıştığını belirtiyor. Bu da Irak’ın yurt içi gayrı safi milli hasılasının iki katı, devlet bütçesinin dört katı bir miktara denk geliyor.

Eylemciler ayrıca gençler için iş ve daha iyi kamu hizmetleri talep etti. Ülkede resmi verilere göre gençler arası işsizlik yüzde 25 düzeyinde.