Şii liderlerden açıklamalar

İran yanlısı Iraklı milis gücü Haşdi Şabi, ABD tarafından öldürülen Kasım Süleymani'ye ilişkin bilgilerin Iraklılar tarafından sızdırıldığı suçlamasında bulundu. 

Haşdi Şabi, ABD tarafından 2 Ocak'ta öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'e yönelik bilgilerin, Iraklı taraflarca ABD'lilere verildiğinin tahmin edildiğini belirtti.

Yazılı açıklamada, Suriye'nin başkenti Şam'dan gelen Süleymani'nin uçağının 2 Ocak günü yerel saatle 23.00'da Bağdat Uluslararası Havalimanı'na iniş yaptığı ifade edildi. 

Mühendis'in Süleymani ile aynı uçakta olmadığı ancak onu karşılamak için havalimanına gittiği bilgisini veren Haşdi Şabi, istihbarat bilgisinin Iraklı bazı taraflarca ABD'lilere sızdırıldığını tahmin ettiklerini ifade etti. 

Açıklamada, saldırının ABD'ye ait Silahlı İnsansız Hava Aracı ile gece yarısı gerçekleştirildiği, olayın tam olarak araçların hareket etmesi ve havalimanının çıkış kapısına ulaşmasıyla vuku bulduğu şeklinde bilgilere yer verildi. 

ÖLDÜRÜLEN DİĞER İSİMLERİN KİMLİKLERİ

Hava saldırısında Süleymani ve Mühendis'in yanı sıra Süleymani'nin damadı ile Haşdi Şabi Halkla İlişkiler ve Protokol Sorumlusu Muhammed Rıza Cabiri, Hasan Abdulhadi, Haşdi Şabi üyeleri Haydar Ali, Muhammed eş Şibani ve Samır Abdullah'ın da ölenler arasında olduğu kaydedildi.  

SADR: HAZIRIZ!

Şii liderler, ayrı ayrı açıklamalarda bulunarak tepkilerini dile getirdi. Saldırıya ilişkin ilk tepki Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda Sadr’dan geldi. Sadr, “Hacı Kasım Süleymani’nin şehit edilmesinden dolayı İran hükümetine baş sağlığı diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sadr, Saraya Selam Tugayı ile Mehdi Ordusu’nun hazırlıklı olduğunu vurgulayarak, “Sülemani’yi hedef almak cihatçıları ve devrimcileri hedef almaktır” dedi.

Şii lider, kontrollerinde bulunan güçlerin Irak’ı korumak için hazır beklediklerini de sözlerine ekledi.

AMİRİ'DEN BİRLİK ÇAĞRISI

Haşdi Şabi çatısı altındaki Bedir Tugayları Komutanı ve Haşdi Şabi Genel Komutanı Hadi Amiri de "Ülkedeki tüm ulusal güçlere birlik olma" çağrısında bulundu.

Irak Parlamentosu’nda ikinci parti konumundaki olan Fetih Koalisyonu'nun da lideri olan Amiri, açıklamasında ABD askerlerinin ülkeden çıkarılması için tüm ulusal güçleri aynı safta birleşmeye çağırdı.

GAZALİ: YAKINDA BÜYÜK KAZANIM ELDE EDECEĞİZ

Bir açıklama da Şii milis grubu Asayib Ehli Hak lideri Kayıs Gazali’den geldi. Gazali, “Süleymani ile Ebu Mehdi Mühendis'in şehit edilmesi doğal bir sonuç ancak ABD ile İsrail’in de payı kaybetmek olacaktır. Ebu Mehdi Mühendis'in kanının bedeli ABD’nin batışı, Süleymani’nin kanının bedeli ise İsrail’in sonu olacaktır” dedi. 

Gazali, ‘mücahitlere’ hazırlıklı olmaları yönünde çağrı yaptığını da belirterek, yakında büyük bir kazanım elde edeceklerini belirtti.