Irak'ta ilk tahminler: Kim ne kadar sandalye alacak?

Irak’ta 12 Mayıs’ta gerçekleştirilecek parlamento seçimlerine bir kaç hafta kalırken, ilk tahminler ve anketler Kürtlerin 5 sandalye kaybı ile 57 sandalye elde edeceğini gösteriyor. Tahminlere göre hiçbir parti tek başına iktidar olamıyor.

Irak ve Güney Kürdistan federe bölgesi12 Mayıs’ta Irak parlamentosu için 18 eyalette sandık başına gidiyor. 2003 yılında ABD’nin müdahalesi ile Irak diktatörü Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra Irak ve Güney halkı dördüncü kez sandık başına gidiyor.

Irak parlamentosunda 328 sandalye yenilenecek. Seçimlere haftalar kalırken, ilk kamuoyu yoklamaları ve tahminler ortaya çıktı. Bu sonuçlara göre en son 2014 yılında gerçekleşen seçimlerde 62 milletvekili çıkaran Kürt bloku listeleri bu seçimde 5 milletvekili kaybederek 57 sandalyeye gerileyecek. Bir önceki seçimlerde Kürtler, kendilerine 44 kontenjanın ayrıldığı Hewler, Süleymaniye ve Duhok'un dışında Kerkük'te 8, Musul'da 8, Diyala'da 2 sandalye kazanarak toplam 62 sandalye elde etmişti.

KERKÜK VE TARTIŞMALI BÖLGELERİN SONUÇLARA ETKİSİ

Siyaset uzmanları ve analistlerin görüşleri ve kamuoyu yoklamaları, Kerkük merkezli tartışmalı bölgelere Irak merkezi hükümeti tarafından yapılan müdahalenin Kürt temsiliyetini etkilediğini gösteriyor. Beş sandalye kaybı, Xaneqin, Xurmatu, Daqoq ve Kerkük ile diğer tartışmalı bölgelerin, Irak ve Haşdi Şabi milislerinin kontrolüne geçmesinden sonra yaşanan demografik değişime bağlanıyor. 50 bin ila 120 seçmenin, bu bölgelerdeki evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

KDP KERKÜK’TE SERÇİMLERİ BOYKOT EDİYOR

KDP Kerkük’te seçimlere katılmayacağını, seçimleri boykot edeceğini açıkladı. Kerkük’te KDP’nin oyları, Berhem Salih’in başkanlık ettiği Adalet ve Demokrasi Koalisyonu, Kürdistan İslami Topluluk (Komel) ve Değişim Hareketi’ne (Goran) gideceği yönünde tahminler yapılıyor. KDP Kerkük Sorumlusu Muhammed Hurşid, Kerkük’te hiçbir partiyi desteklemeyeceklerini ve oylarının da hiçbir partiye gitmeyeceğini savundu. Hurşid, YNK dahil bütün Kürdistani listeler ve diğer listelerin kendilerini desteklemeleri için iletişime geçtiklerini belirterek, merkezlerinin aldığı boykot kararında ısrarlı olduklarını ve herkesi boykota çağırdıklarını söyledi. Hurşid’in açıklamalarına rağmen, KDP oylarının Kerkük’te Kürt listelerine yönelecek yönünde görüş ve tahminler devam ediyor.

YENİ LİSTELER VE SÜRPRİZ BEKLENTİSİ

Yapılan tahminler ve anket çalışmalarında Kürt blokunda oluşan ve sürpriz yapmaya hazır olan yeni listelere yer verilmemiş. Newaye Nu yani yeni Nesil Hareketi, Tevgera Azadi, Berey Demokratik a Gel’in ittifakı ile oluşan 120 numaralı liste ilk defa bu seçimlerde hem Irak hem de Güney Kürdistan’da siyaset sahnesine çıkıyor. Seçimlerde özellikle Süleymaniye, Germiyan, Halepçe, Kerkük gibi yerlerde iddialı olan 120 numaralı liste birçok kişi tarafından Kürt bloku içinde en az 10’a yakın sandalye alarak sürpriz yapacağı belirtiliyor.

ANKET SONUÇLARI

Anketlere göre hiçbir blok tek başına mutlak çoğunluğu elde edemeyecek. Blok bazında ele alındığında, Kürt bloku en fazla sandalyeye sahip olacak liste olarak göze çarpıyor.

Bağdat, Hewler ve Süleymaniye merkezli bazı araştırma kuruluşlarının seçmenler nezdinde yaptığı araştırmaların sonuçları şöyle bir tablo ortaya çıkıyor:

Kürt Bloku: 57

Haydar Ebadi başkanlığındaki Nası Koalisyonu: 55

Hadi Amri başkanlığındaki Fetih Koalisyonu 43

Mukteda Sadr başkanlığındaki Sairun Koalisyonu: 35

Nuri Maliki başkanlığındaki Kanun Devleti: 34

Ammar Hekim başkanlığındaki Ulusal Hikme Hareketi: 22

Iyad Allawi başkanlığındaki Wataniye İttifakı: 35

Usame Nuceyfi başkanlığındaki Iraklı Karar Koalisyonu 10

Cemal Kerbuli başkanlığındaki Çözüm: 12