Irak’ta DAİŞ üyeliğinden 300'ü aşkın kişiye idam cezası

Irak’ta DAİŞ üyeliğinden mahkum edilen 300’ü aşkın kişiye idam cezası verildiği bildirildi.

Fransız haber ajansı AFP, adli kaynaklara dayandırdığı haberinde, 100 kadarı yabancı ülke vatandaşı olmak üzere DAİŞ üyeliğinden 300’ü aşkın kişiye idam cezası verilirken, çok sayıda kişinin de ömür boyu hapse mahkum edildiğini belirtti.

Irak’ta iki mahkeme terörizmle bağlantılı davalara bakıyor. Bunlardan biri Musul yakınındaki Tel Keyf, diğeri de Bağdat’taki merkezi ceza mahkemesi. Bağdat’taki mahkemede özellikle yabancı DAİŞ üyeleri ile kadınların dosyaları ele alınıyor.

YABANCILARIN ÇOĞU TÜRKİYE VATANDAŞI

Ocak ayından bu yana Bağdat’ta 97 yabancı ülke vatandaşı idam cezasına çarptırıldı, 185’i ömür boyu hapis, 15’i üç yıl hapis ve biri de bir yıl hapse cezası aldı. Mahkum edilenlerin çoğunun Türkiye vatandaşı veya eski Sovyet cumhuriyetlerinden olduğu belirtiliyor.

Yüksek Yargıçlar Konseyi sözcüsü Abdul Settar Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada Tel Keyf’te 815 kişinin yargılandığını belirterek, “212’si idam cezası, 150’si ömür boyu hapis cezası aldı” dedi. Bayraktar’a göre bunların büyük çoğunluğu DAİŞ üyeliğinden mahkum edildiler.

Açıklamada bu kişilerin kriminal eylemlerde bulunduğunun kanıtlandığı ifade edildi. Ayrıca 341 kişinin hapis cezalarına çarptırıldığını belirten Bayraktar, 112 kişinin suç işledikleri konusunda kanıt bulunamadığı için serbest bırakıldığını kaydetti.

Pazartesi günü bir açıklama yapan Adalet Bakanlığı, “terörizm” suçlamasıyla mahkum edilen 11 kişinin idam edildiğini bildirmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW’ye göre Irak, dünyada en fazla idamların gerçekleştiği dördüncü ülke durumunda.

HRW’ye göre bu infazlar, yargılamalardaki bir dizi ihlalin sonucunda gerçekleşti. HRW, mahkumiyetlerin özellikle itiraflara dayandığı ve bu itirafların bazen işkence altında alındığı tepkisinde bulunuyor.