Irak krizde, Başbakan’ın geleceği müzakere ediliyor

Irak’ta halk rejimin düşmesi talebiyle sokakları terk etmezken, yöneticiler ve politikacılar Başbakan Adıl Abdul Mehdi’nin geleceği üzerine müzakerelerde bulunuyor.

Irak’ta 1 Ekim’de başlayan yolsuzluk karşıtı protestolar, 6 Ekim’de hükümete taleplerin karşılanması için 24 Ekim’e kadar verilen sürenin dolması ardından yeniden başladı.

Üç haftalık kesintiden sonra başkent Bağdat ve ülkenin güneyindeki kentlere yeniden yayılan protesto eylemlerinde rejimin düşmesi talep ediliyor. Ekim ayı başından bu yana 250’yi aşkın kişi hayatını kaybetti.

Başkentteki Tahrir Meydanı ile güney kentlerinde protesto eylemleri devam ederken, Cumhurbaşkanı Berhem Salih etrafından siyasi müzakereler yapılıyor.

Ancak siyasi taraflar arasındaki bölünmüşlük, hızlı bir çözüm önünde engel teşkil ediyor. Güçler özellikle iki düşman olan İran ve ABD’nin dayatmaları altında bulunurken, olayların siyasi akışını yönlendiriyor.

Çoğunluk hükümeti de kendi içerisinde bölünmüş durumda. Bir yanda, eylemcilerin yanında gözüken Şii lider Muktada Sadr, diğer yandan parlamentoda ikinci büyük güç olan İran yanlısı milis güçlerden oluşan koalisyonun başındaki Hadi El Amiri var. İran, Irak’ta olası bir yönetim boşluğunun kaosa yolacağı uyarısını yapıyor.

Toplumsal bir tabanı olmayan bağımsızlar arasından seçilen Adıl Abdul Mehdi’nin görevden alınması veya istifasının parlamentodan geçmesi gerekiyor. Parlamento Pazartesi günü, Başbakan’ı çağırdı. Ancak hükümetin başındaki Abdul Mehdi, halen parlamentoya gitmedi.

Perşembe günü Cumhurbaşkanı Salih, temel partilerin temsilcileri ile basına kapalı bir toplantı gerçekleştirerek, Abdul Mehdi’nin geleceğini tartıştı.

Basına kapalı toplantılar ve siyasetçilerin Twitter üzerindeki açıklamaları da sokaklardaki halk hareketini zayıflatmadı.