Irak’ın yeni Başbakanı: İran’a yaptırımlara ortak olmayacağız

Irak’ın yeni Başbakanı Adıl Abduhmehdi Perşembe akşam ilk Bakanlar Kurulu toplantısını yaptı. Abdulmehdi, toplantı ardından ABD’nin İran’a yönelik uyguldağı ambargo ve yatrımların parçası olmayacaklarını söyledi.

Perşembe günü Eski Başbakan Haydar Abadi’den başbakanlık görevini devralan Adıl Abdulmehdi, aynı gün akşam saatlerinde ilk bakanlar kurulu toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantısından sonra açıklamalarda bulunun Irak Başbakanı, Amerika’nın İran aleyhindeki tek taraflı ambargoları ile ilgili, “Parlamentoda da ifade ettiğim gibi Irak ambargolar düzeninin parçası olmayacaktır. Irak’ın kendisi de ambargolardan çok zarar görmüştür ve bizim ambargolara karşı gelmemiz ilkesel bir tutumdur” dedi.

KOMŞULARA MESAJ

Ülkesinin başka bir ülkeye yönelik saldırıların parçası da olmayacağını ifade eden Abdülmehdi, “Biz Irak’ın diğer ülkelere müdahaleden ister komşular ister diğerleri olsun, uzak kalmasını istiyoruz. Irak kendi menfaatleri ve bağımsızlığını korumak istiyor ve ambargolarla ilgili tutumumuz bu temelde olacaktır” diye konuştu.

2 Ekim’de yeni Irak hükümetini kurmak için görevlendirilen Adıl Abdulmehdi, Çarşamba günü sunduğu kabinesi Irak parlamentosunda oylandı.

220 parlamenterin katıldığı oylamada Abdulmehdi’nin kabinesinde yer verdiği 22 bakandan 14 güven oyu alırken 8 bakan güven oyu alamadı.

Güven oyu almayan bakanlar için yeni atamalar yapıldıktan sonra 5 Kasım’daki parlamento oturumunda güven oyununa sunulması kararlaştırıldı.

Abdülmehdi hükümetini ilan etmek için toplanan parlamentoda yaptığı konuşmada, 2018-2022 yılları arası için 5 yıllık bir plan sundu.

Plan, Irak’ın iç ve dış politikası, ekonomi ve bakanlıkların kısa, orta ve uzun vadeli programlarını içeriyor.