Irak’ın genelinde sokağa çıkma yasağı

Iraklı yetkililer, koronavirüs pandemisi nedeniyle 18 eyaletin tamamında28 Mart’a kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Ancak Şii lider Sadr, toplu ibadetlere çağırmaya devam ediyor.

Irak’ta şimdiye kadar sokağa çıkma yasağı yerel düzeyde dayatılıyordu. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın kurduğu kriz masasının kararına göre, bundan böyle tüm ülke genelinde serbest dolaşım yasak olacak.

Okullar ve üniversiteler ile havaalanlarının tamamı da 28 Mart’a kadar kapalı kalacak.

Pazar günü Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamaya göre ülke genelinde 233 kişide koronavirüs Covid-19 teşhisi yapıldı. Ancak gerçek rakamın daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Zira 40 milyon nüfuslu ülkede şimdiye kadar 2 bin dolayında kişide test yapıldı.

ŞİİLER TOPLU İBADETE DEVAM EDİYOR

Irak güvenlik güçleri de yayılmanın önüne geçmek için İran ile sınır boyunca devriye geziyor. Sınır kapıları resmiyette bir aydır kapalı.

Yetkililer Şii hacılar nedeniyle kitlesel yayılma yaşanmasından endişe ediliyor. Bu dini toplanmalardan biri Pazar günü Bağdat ve diğer kentlerde binlerce kişiyi bir araya getirmişti.

SADR, TARAFTARLARINI TEHLİKEYE ATIYOR

Irak’ın en yüksek Şii otoritesi toplu ibadetleri ve toplantıları yasaklarken, Şii lideri Muktada Sadr, taraftarlarını toplu namaza çağırmaya ve ülkedeki anıtmezarlara ziyaretlere devam etmeye çağırıyor. Virüs endişesiyle hükümete karşı protesto eylemlerini durduran Sadr, toplu ibadetleri yasak dışında tutmaya devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı, kişisel olarak da Sadr’a bir mektup yazarak, taraftarlarını talimatlara sıkı bir şekilde uyma konusunda duyarlı kılmasını istedi.

SAĞLIK SİSTEMİ BOZUK

Irak’ta sağlık sitemi çok kötü durumda. Materyaller eski ya da bozuk, ağır bir hijyen sorunu var. Virüsün yayılması halinde, korkunç bir tablo ortaya çıkmasından endişe ediliyor.