Irak bir yılda çoğu kadın 600’ü aşkın “DAİŞ’liyi” yargıladı

Irak Yüksek Hakimler Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre, bir yıl içerisinde neredeyse tamamı kadın olmak üzere 600’ü aşkın kişinin DAİŞ üyeliğinden yargılandığını bildirdi.

DAİŞ çetelerinin 2014’te Musul başta olmak üzere geniş bir alanda katliamlar yaparak gerçekleştiği işgalin ardından, Irak ordusu DAİŞ’e karşı zaferini 2017 yılı sonunda duyurmuştu.

Bu savaşta yakalanan onbinlerce çete üyesi ise yargılanmaya devam ediyor. 20 bin dolayında kişinin bu çerçevede tutuklu olduğu bildiriliyor.

Irak Yüksek Hakimler Kurulu sözcüsü yargıç Abdul Settar Bayraktar, 2018 yılı içerisinde DAİŞ üyesi olmakla suçlanan toplamda 616 kadın ve erkeğin yargılandığını açıkladı. Bayraktar, “508’i anti-terör yasası uyarınca mahkum edildi” diye ekledi.

Mahkumiyetler hakkında bilgi vermeyen Bayraktar, yargılananların 466’sının kadın, 42’sinin erkek ve 108’inin çocuk olduğunu belirtti. Bu çocukların da 31’inin erkek, 77’sinin kız çocuğu olduğu kaydedildi.

Bayraktar’a göre ayrıca 73’ü kadın olmak üzere 99 kişinin savcılık tarafından sorgusu devam ediyor.

Mahkum edilenlerin çoğunun Türkiye ve eski Sovyetler Birliği’ne bağlı cumhuriyetlerin vatandaşları olduğu bilgisi verildi. Ayrıca bir Alman vatandaşı, bir Belçika ve bir de Rusya vatandaşı idam cezasına çarptırıldı. İkisi kadın, biri erkek olmak üzere üç Fransa vatandaşı ise ömür boyu hapse mahkum edildi.