Husiler üç günlük ateşkes ilan etti

Yemenli Husiler hem ülke içerisinde hem de Suudi Arabistan’a karşı saldırılarında üç günlük ateşkes ilan etti.

Husi sözcülerinden Muhammed Abdulselam, Twitter üzerinde yaptığı paylaşımda “Suudi Arabistan’a karşı füze ve drone saldırıları ile tüm askeri eylemler üç günlük bir süreç için askıya alındı” dedi.

Husiler, Suudi Arabistan’ın “ablukaya” son vermesi, hava saldırılarını sona erdirmesi ve Yemen topraklarından “yabancı güçlerini” çekmesi halinde ateşkesin “nihai ve kalıcı bir taahhüde” dönüşebileceğini ifade etti.

Bu ateşkes, Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik bir dizi saldırısından sonra geldi.

Körfez İşbirliği Konseyi kısa bir süre önce tarafları ay sonunda Riyad’da barış müzakereleri için masaya oturmaya çağırmıştı. Ancak Husiler “düşman” bir ülkede herhangi bir görüşmede bulunmayacakları yanıtını vermişti.

2014’te başkent Sana’nın Husilerin denetimine geçmesi ardından yıkıcı bir savaş başladı. Bir tarafta Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri, diğer tarafta İran destekli Husiler var.

Birleşmiş Milletler’e göre 227 bini su kıtlığı, açlık ve hastalıklar gibi çatışmanın dolaylı sonuçlarından olmak 377 bin kişi bu savaşta öldü. Yemen’de mevcut durumda dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor.

Ekim 2020’de bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu Unicef’e göre Yemen’de iç savaşın başından bu yana 10 bin çocuk öldürüldü ya da yaralandı. Yemen’de her beş çocuktan dördünün insani yardıma ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bu da 11 milyon çocuk anlamına geliyor.