Husiler Riyad’ı ateşkes fırsatını kaçırmamaya çağırdı

Yemen’de üç günlük tek taraflı ateşkes ilan eden Husiler, Suudi Arabistan’ı bu fırsatı kaçırmamaya çağırdı.

Husilerin televizyonu El Mesire’de konuşması yayınlanan Husi lideri Abdulmelik El Husi, ateşkesi ima ederek “Bu fırsatın kaçmasına izin verirseniz pişman olacaksınız” dedi.

Yemen’de hükümet güçlerini destekleyen Arap Koalisyonu’nu işaret eden El Husi, “onlar saldırganlığı sona erdirene, ablukayı kaldırana ve işgale son verene kadar vuruşlardan ve beladan kurtulamayacaklar” dedi.

Husiler, Suudi Arabistan’a yönelik bir dizi saldırıdan sonra Cumartesi günü üçlük tek taraflı ateşkes ilan etti.

Can kaybının olmadığı bu saldırılar sonucunda özellikle batıdaki Cidde’de bulunan bir petrol tesisinde büyük yangın çıktı.

Husilerin üst düzey bir sorumlusu Mehdi El Mashat, Riyad’ın Yemen ablukasını kaldırması, hava saldırılarına son vermesi ve “yabancı güçlerini” çekmesi halinde ateşkesin kalıcı hale gelebileceğini belirtti.

Arap Koalisyonu ateşkese ilişkin henüz bir açıklamada bulunmazken, ateşkesin ilan edildiği gün Husilerin denetiminde alanlara yönelik hava saldırısı düzenledi.

2014’te başkent Sana’nın Husilerin denetimine geçmesi ardından yıkıcı bir savaş başladı. Bir tarafta Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri, diğer tarafta İran destekli Husiler var.

Birleşmiş Milletler’e göre 227 bini su kıtlığı, açlık ve hastalıklar gibi çatışmanın dolaylı sonuçlarından olmak 380 bin dolayında kişi bu savaşta öldü. Yemen’de mevcut durumda dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor.

Ekim 2020’de bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu Unicef’e göre Yemen’de iç savaşın başından bu yana 10 bin çocuk öldürüldü ya da yaralandı. Yemen’de her beş çocuktan dördünün insani yardıma ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bu da 11 milyon çocuk anlamına geliyor.