Hulusi Akar’ın Pentagon’a ‘gizli’ ziyareti

Türk Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Washington ziyareti sırasında Pentagon Şefi Patrick Shanahan ile “gizli” bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşme basına duyurulmamıştı.

ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan kısa açıklamada her iki yöneticinin “stratejik ortaklar” olarak görüştüğü belirtildi.

Patrick Shanahan’ın kabul ettiği Türk Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, görüşme ardından yaptığı bir açıklamada, görüşmenin “olumlu bir yaklaşım” içinde geçtiğini söyledi.

Akar, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerine ilişkin yaşanan krizin bir sonucu olarak ABD’nin F-35 savaş uçağı teslimatını durdurmasına ilişkin bir soruya da yanıt verdi.

Akar, “Bu projenin ortağı olan diğer 8 ülkenin de bize karşı olan sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyoruz. Bu konuyu bir kez daha dile getirme fırsatı bulduk” demekle yetindi.

Akar, Patriot sistemleri konusuna ise, Amerikalıların yeni bir teklif ortaya koyduğunu belirtirken, detay vermedi. Akar, “Bu teklifin şu anda ilgili kurum ve kişiler tarafından yoğun ve ayrıntılı bir şekilde çalışıldığını kendilerine ifade ettik. Bu çalışma biter bitmez görüşlerimizi kendilerine bildireceğimizi ifade ettik” diye konuştu.

Pengaton tarafından yapılan yazılı açıklamada, “tutumlardan çok çıkarlar üzerine tartışmaların yoğunlaştığı” belirtildi ancak detaylandırılmadı.

31 Mart yerel seçimlerinden sonra gerçekleşen görüşmede başka hangi konuların konuşulduğu, nasıl bir sonuca varıldığına dair, resmi açıklmalar dışında herhangi bir bilgi elde edilemedi. 

3 Nisan günü ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Ankara’yı S-400 füze projesi konusunda uyarmıştı. Pentagon, ayın başında yaptığı bir açıklamada Türkiye ile F-35 savaş uçağı projesi anlaşmasına ilişkin teslimatlar ve faaliyetlerin durdurulduğunu bildirmişti.