HRW: Türkiye’de demokratik kurumların içi boşaltıldı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yıllık raporunda Erdoğan rejiminin Türkiye’nin insan hakları sicilini onlarca yıl geriye götürdüğünü ve demokratik kurumların için boşalttığını belirtti.

HRW raporunun Türkiye başlıklı bölümünde, “Recep Tayyip Erdoğan'ın otoriter ve oldukça merkezileşmiş cumhurbaşkanlığı hükümeti, hükümeti eleştirenler ve siyasi muhalifleri hedef alarak, yargının bağımsızlığını derinden baltalayarak ve demokratik kurumların içini boşaltarak Türkiye'nin insan hakları sicilini onlarca yıl geriye götürdü” dedi.

Türkiye’nin, İstanbul Sözleşmesi’nin kadın hakları açısından “büyük bir geri çekilme” olduğunu belirten HRW, basın kuruluşlarının çoğu hükümete yakın olsa da başka platformlarda yayın yapanların hedef olduğunu kaydetti.

HRW, “son derece kısıtlayıcı Terörle Mücadele Yasası”na işaret ederek, bu raporun yazıldığı sırada 58 gazeteci ve medya çalışanının, gazetecilik faaliyetleri dolayısıyla hapiste olduğunu belirtti.

Toplanma özgürlüklerine yönelik yasakları hatırlatan HRW öğrenciler, işçiler, siyasi muhalefet partileri, kadınlar LGBT ve insan hakları aktivistlerinin barışçıl protestolarını yasaklamak için seçici bir şekilde Covid-19'un bahane olarak kullanıldığını ifade etti.

HRW, “Türkiye'de her yıl yüzlerce kadın öldürülüyor ve bildirilen aile içi şiddet vakaları hâlâ yüksek” dedi.

Raporda iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluğuna da işaret edilerek, bu durumun insan hakları savunucusu gruplar ve diğer hükümet dışı gruplar üzerindeki büyük baskıyı gösterdiği vurgulandı.

HRW, “Yetkililer terörizm ve karalama suçlamalarını insan hakları savunucularını taciz etmek ve onların toplanma hakkını ihlal etmek için kullanmaya devam etti” dedi.

CEZASIZLIK KÜLTÜRÜ

İnsan hakları savunucusu Eren Keskin’e 15 Şubat’ta verilen cezayı da hatırlatan HRW, artan işkence vakalarına yer verdi. Raporda, “Savcıların son beş yılda polis nezaretinde ve hapishanede artan işkence ve kötü muamele iddialarını soruşturmada ilerleme kaydettiğini gösteren çok az kanıt vardı. Bu tür iddiaların çok azı güvenlik güçlerinin yargılanmasıyla sonuçlanıyor ve yaygın bir cezasızlık kültürü devam ediyor” denildi.

Raporda Kürtlere yönelik baskılar bölümünde Türk devletinin Güney Kürdistan’da yoğunlaştırdığı saldırılara işaret edildi.

Raporda, HDP’ye yönelik tırmanan baskılar, İzmir’de HDP’li Deniz Poyraz’ın katledilmesi, aralarında belediye eşbaşkanlarının da olduğu çok sayıda HDP’li siyasetçinin halen tutuklu olması, HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tutukluluğu ve HDP’yi kapatma davası hatırlatıldı.

İŞGAL SALDIRILARI

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerini “işgal etmeye devam ettiğini” belirten HRW, “Suriye vatandaşlarını, ömür boyu hapis cezasına yol açabilecek terör suçlamalarıyla yargılanmak üzere yasadışı bir şekilde Türkiye'ye nakletti” dedi.

Mülteci ve göçmenler konusunda, Türkiye’nin sınırda ördüğü duvarlar ve geri püskürttüğü göçmenlere yer veren HRW, “Yabancılara yönelik ırkçı ve yabancı düşmanı saldırılarda artış olduğuna dair işaretler var” dedi.