HRW : Suudi Arabistan’da idam edilenlerin çoğu Şii

İnsan Hakları Gözlemevi (HRW), Suudi Arabistan’da Salı günü idam edilen 37 kişiden en az 33’ünün Şii olduğunu açıkladı.

AFP’ye açıklamada bulunan HRW bünyesindeki araştırmacı Adam Coogle, “Aralarından 33’ü kesinlikle Şii” dedi.

Suudi İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, “terörist grup” kurdukları iddiasıyla 37 kişi Salı günü idam edildi.

Suudi Arabistan’ın bölgesel rakibi İran, ABD’nin Suudi Arabistan’daki infazlar karşısında takındığı sessizliğe tepki gösterdi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, “Trump hükümeti, bir gazetecinin parçalara ayrılmasına göz yumması ardından, bir günde 37 kişinin başını kesmesi, Paskalya bayramından iki gün sonra bir kişiyi çarmıha germesi sözkonusu olunca tek kelime etmiyor” dedi.

Uluslararası Af Örgütü, infazları kınadı. Suudi Arabistan rejimi, en fazla idamların gerçekleştirildiği ülkeler arasında İran’dan sonra geliyor.

Af Örgütü’ne göre en fazla idamlar Çin’de gerçekleşiyor. Ancak Çin yönetimi, idamlara ilişkin herhangi bir istatistik vermiyor. Af Örgütü’nün 2018 raporunda en fazla idamların gerçekleştiği ülkeler şöyle sıralanmıştı: İran’da 253, Suudi Arabistan’da 149, Vietnam’da 85 ve Irak’ta 52 kişi. Muhalif kaynaklara göre İran’da 2018’de en az 293 kişi idam edildi.