HRW: DAİŞ Mali’de yüzlerce köylüyü katletti

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) DAİŞ çetelerinin Mali köylerine yönelik saldırılarında yüzlerce köylüyü katlettiğini, evleri ve mallarını yağmaladığını belirtti.

HRW tarafından hazırlanan rapora göre DAİŞ çetelerine bağlı silahlı gruplar, yılın başından bu yana Mali’nin kuzey doğusunda sistematik bir şekilde yüzlerce köylüyü katletti. Yetkililerin ise sivilleri yeterince korumadığı tepkisi ifade edildi.

HRW raporunda mart ayından bu yana Ménaka ve Gao bölgelerinde onbinlerce köylünün saldırılarda hayvanlarını ve tüm mallarını kaybettikten sonra Mali’nin başka bölgeleri veya komşu Nijer’e göç etmek zorunda kaldığı belirtildi.

Rapora göre saldırılar büyük ölçüde bir Tuareg kabilesi olan Dausahak’ı hedef aldı.

HRW, DAİŞ bağlantılı çetelerin “köylere yönelik korkunç ve görünüşte koordineli saldırılar düzenlediğini, sivilleri katlettiğini, evleri yağmaladığını ve mülkleri yok ettiğini” vurguladı.

Raporda ifadeler yer alan HRW yetkilisi Jehanne Henry, "Mali hükümeti, özellikle saldırı riski altındaki köylüleri korumak için daha fazlasını yapmalı ve onlara daha fazla yardım sağlamalı” dedi.