Hong Kong’da üniversite işgali ve eş zamanlı eylemler

Hong Kong’da Pazar gününden bu yana politeknik üniversitesinde gerçekleşen işgal eylemi, polisin gerçek mermi ile müdahale tehditlerine rağmen sürüyor.

“PolyU” üniversitesindeki işgal eylemi dört gündür sürerken, polis baskısını dağıtmak ve yön değiştirmek için toplu taşıma araçları blokaj eylemleri ile hedefleniyor.

Hong Kong politeknik üniversitesi (PolyU), Kowloon yarımadasında bulunuyor. Burası Pazar gününden beri, polis ile eylemciler arasındaki çatışmaların merkezi haline gelmiş bulunuyor. Ülkede, Haziran ayından beri benzeri görülmemiş protesto eylemleri var.

Üniversitede polisin müdahaleleri şimdiye kadar molotof kokteylleri ve taşlarla püskürtüldü. Polis, öldürücü silahlarla kendilerine saldırılması halinde gerçek mermi kullanacakları tehdidinde bulundu. Hafta başında bir polis, okla yaralanmıştı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, yetkilileri üniversitedeki eyleme barışçıl bir çözüm bulmaya çağırdı.

Salı günü Amerikan Senatosu da Pekin’e karşı Hong Kong’da “insan hakları ve demokrasiyi” destekleyen bir tasarı kabul etti. Washington, yarı özerk Hong Kong’a yönelik özel ekonomik statüyü askıya alma uyarısında da bulundu. Buna tepki olarak Çin yönetimi, ABD büyükelçilik ataşesini çağırdı.

Protesto eylemleri Haziran ayında, kıta Çin’e doğru sınırdışıları öngörün yasa tasarısı nedeniyle başlamıştı. Bu proje eylemler nedeniyle askıya alındı ancak eylemciler taleplerini genişletti. Hong Konglu eylemciler, genel seçimler ve polis şiddetine ilişkin bağımsız soruşturma talep ediyorlar. Eylemler geçen hafta yeni bir boyut kazandı. Bu kez polisi sınamak için her yerde eş zamanlı eylemler içeren bir strateji hayata geçirildi.