Honduras'tan COPINH: Türkiye bir suç devletidir

Türk devletinin canice saldırılarının uluslararası kamuoyunun suç ortaklığından kaynaklandığını belirten yerli halklar için mücadele eden COPINH, “soykırıma rağmen özgürlüklerini inşa eden bu cesur insanların direnişlerini sahiplendiğini” vurguladı.

Dünyanın yerli halkları ve kadınları, Türk devletinin Kürdistan’ın her parçasına yönelik gerçekleştirdiği katliam saldırılarına karşı Kürt halkına “Yanınızdayız” mesajı veriyor.

Saldırılara karşı tepki ve Kürt halkıyla dayanışma mesajı da Honduras’ın Esperanza kenti Intibucá bölgesinde yaşayan yerli halklardan geldi.

Honduras'taki yerli toplulukların siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik haklarının tanınması ve topraklarının korunması için mücadele eden bir kuruluş olan Yerli Halklar Örgütü Sivil Konseyi (Council of Popular and Indigenous Organizations of Honduras-COPINH), Türk devletinin gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin kınama mesajı yayınladı. 

Açıklamada şunlar vurgulara yer verildi: 

"Bir suç devleti olarak Türkiye'nin gerçekleştirdiği bombalamaları şiddetle kınıyoruz. Özgürlüğü için savaşan Kürt halkının büyük direnişinin ortadan kaldırılması için gerçekleştirilen bu saldırılar kabul edilemez.

ULUSLARARASI KAMUOYU SUÇ ORTAĞIDIR

1 Şubat gecesi faşist Türk devleti Rojaya, Maxmur ve Şengal’e yönelik eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği saldırılar kabul edilemezdir. Bunun uluslararası kamuoyunun sessizliğinin saldırganlarla suç ortaklığından ileri geldiğini biliyoruz. Hafızası yok edilmek istenen kimliği inkar edilen ve toprağı işgal edilmiş bir halkın görkemli direnişi karşısında sessiz kalmak hegemon güçlere suç ortaklığı anlamına gelmektedir. 

‘DİRENİŞİNİZİ SAHİPLENİYORUZ’

COPINH olarak, dünyanın en büyük askeri güçlerinin canice gerçekleştirdikleri soykırıma karşı özgürlüklerini inşa eden bu cesur insanların direnişlerini sahipleniyor, bu haksız savaşta yaşamını kaybeden kardeşlerimizin acısını Kürt halkıyla birlikte derinden hissediyoruz.

Özellikle halkların birlik için özgür yaşamasının mücadelesini yürüten Kürt yoldaşlarımızı kucaklıyoruz."