Hollanda Ermeni Soykırımı’nı tamımaya hazırlanıyor

Hollanda ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gerildiği bir sırada Hollanda Parlamentosu Ermeni Soykırımı’nı tanımaya hazırlanıyor.

Hollanda geçen hafta Ankara büyükelçisini resmen geri çektiğini açıklamıştı. Bu gelişmenin ardından bu kez Ermeni Soykırımı gündeme geldi. Koalisyon ortağı Hıristiyan Birliği (CU) tarafından gündeme getirilen öneriye, hükümeti oluşturan diğer üç parti de destek verdi.

Hollanda Televizyonu'na (NOS) konuşan CU Milletvekili Joel Voordewind, parlamentoda çoğunluğun 1915'de yaşanan katliamların "soykırım" olarak tanınmasından yana olduğunu kaydetti.

Hollanda parlamentosu, 24 Nisan'daki soykırım anması için Ermenistan'ın başkenti Erivan'a ilk kez bakan düzeyinde temsilci gönderilmesini de istiyor. Hükümet bu öneriye henüz yanıt vermedi. NOS’a göre hükümetin tepkisi olumlu yönde olacak. Hıristiyan Birliği Milletvekili Voordewind de bu yıl ilk kez Ermenistan'a bir bakan gönderileceğini düşünüyor.

Hollanda Parlamentosu 2004 yılında, CU’nun önerisiyle dolaylı bir şekilde Ermeni soykırımından söz etmişti. Sözkonusu öneride Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğinin Ermeni soykırımını tanıma şartına bağlanması istenmişti ve bu öneri kabul edilmişti.

Hollanda ile Türkiye arasındaki ilişkiler özellikle geçen yıl Mart ayından bu yana gergin. Türk bakanların referandum kampanyasına Mart ayında izin verilmemişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş izni de iptal edilmiş, Almanya üzerinden karayoluyla Rotterdam'a gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya sınırdışı edilmişti. İlişkilerin normalleşmesi için yapılan müzakereler sonuç vermedi. Türkiye Mart kriziyle ilgili özür dilenmesini bir ön koşul olarak dayattı. Bunun üzerine görüşmelerin kesildiği belirtiliyor. Son olarak geçen hafta Hollanda hükümeti Ankara büyükelçisini resme geri çektiklerini ve Türkiye ile ilişkileri askıya aldıklarını duyurmuştu.