Hindistan’da fırtına: Ölü sayısı 125’e çıktı

Hindistan’ın kuzeyini vuran kum fırtınası ve kötü hava koşullarında hayatını kaybedenlerin sayısı 125’e yükseldi.

Kuzeydeki Uttar Pradeş ealetinde 73 kişi hayatını kaybederken, kuzey batıdaki Rajasthan’da 36 kişi ve kuzeydeki Pencap’ta 2 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Başka bir meteorolojik olayda, yıldırım çarpması sonucu Andra Pradeş eyaletinde 14 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer bu eyalette 41 bin kez yıldırım düştüğü bilgisini paylaştı.

Kum fırtınasında rüzgarın şiddeti saatte 130 kilometreye çıktı. Fırtınada ağaçlar köklerinden söküldü, elektrik direkleri düştü ve evlerin duvarları çöktü.

Rajasthan’ın kuzeyindeki Bharatpur alanında bin elektrik direği düştü ve büyük bir elektrik kesintisine yol açtı. Normale dönüşün günler alacağı bildiriliyor.

Hindistan’da her yıl benzer iklim olayları yaşanıyor ancak son onlarca yıldır ilk kez bu kadar yıkıcı ve ölümcül bir kum fırtınası yaşanıyor.

Meteoroloji servisleri gelecek 48 saat içerisinde yeni fırtınalar yaşanabileceği uyarısında bulundu. Yetkililer vatandaşları dikkatli olmaya çağırırken, özellikle dışarıda yatmamaları tavsiyesinde bulundu. Hindistan’da aşırı sıcaklardan dolayı, insanlar sıklıkla dışarıda yatmayı tercih ediyor.