Hindistan’da Dalit isyanı: Çok sayıda ölü

Hindistan’da kast sisteminin dışında görülen Dalitlere mensup bireylere yönelik suçların cezalarını hafifletecek bir mahkeme kararına karşı başlayan protesto gösterilerinde çok sayıda kişi yaşamını yitirdi.

Hindistan’da Yüksek Mahkeme’nin aldığı bir kararın, ülke anayasasında yasak olan ayrımcılıklara yönelik cezaları yumuşattığı savunuluyordu.

Ülkedeki 1 milyar 250 milyonluk nüfusun 200 milyon kadarını oluşturan Dalitler (Dokunulmazlar) sık sık ayrımcılığa maruz kalıyor. Dalitler, anayasal olarak yasaklansa da, kast sisteminin diğer bileşenleri tarafından dışlanıyorlar.

Yüksek Mahkeme’nin kararına karşı ülkenin birçok şehrinde sokağa çıkan Dalitlerin gösterilerinde polislerle çatışmalar yaşandı. Eylemciler, gösteriler sırasında yolları trafiğe kapatırken, kimi yerlerde işyerlerine zarar verildiği iddia edildi.

Gösterilerin en yoğun olduğu Madhya Pradesh eyaletinde en az 6 kişi yaşamını yitirirken, başkent Yeni Delhi yakınlarındaki Meerut şehrinde bir polis karakolu ateşe verildi. Uttar Pradesh eyaletinde ise, polise göre göstericiler çok sayıda yolcu  otobüsünü ateşe verdi.

Hindistan’da Dalitler, kast sistemini oluşturan Brahmanlar, Kşatriyalar, Vaikyalar ve Sudralar tarafından aşağılanıyorlar. Geçtiğimiz hafta Dalitlere mensup bir çiftçi, hayvanlar arasında güç ve zenginlik işareti sayılan ata sahip olduğu gerekçesiyle linç edilerek, yaşamını yitirmişti.