Haiti’de çete kaosu

Haiti’de çeteler çatışmaları izleyen iki gazeteci öldürüldü.

Haiti’de cumhurbaşkanı Jovenel Moise’nin öldürülmesinden altı ay sonra ülkede yeni bir kaos yaşanıyor.

Başkent Port-au-Prince çevresinde Wilguens Louissaint ve Amady John Wesley çeteler arasındaki çatışmalar sırasında öldürüldü. Gazetecilere eşlik eden üçüncü bir gazeteci ise kaçmayı başardı.

Son aylarda çetelerin hakimiyeti Port-au-Prince’in dezavantajlı mahallelerinin ötesine yayıldı.

Gazetecilerin öldürüldüğü Laboule 12 alanında birçok silahlı çete, hakimiyet kurmak için birbiriyle çatışma halinde.

Ülkenin güney yarısında gitmek için tek alternatif yol da haziran ayından bu yana Haiti’nin en büyük çetelerinin birinin kontrolünde bulunuyor.

Büyük çoğunlukla çete hakimiyetinde olan ülkede tepki gösteren halka karşı kaçırma olayları da tırmandı. İnsan Hakları Analiz ve Araştırma Merkezi’ne göre 2021 yılında ülkede en az 950 alıkoyma vakası yaşandı.

Çetelere karşı ekipman yetersizliği olan Haiti polisi de mart 2021’de bu yana geniş çaplı bir operasyon düzenlemedi.

12 Mart’ta güvenlik güçleri alıkoyma vakalarının yaşandığı bir mahalleye müdahale etmek istediği sırada 4 polis öldürülmüş, cenazeleri ve silahlarına bir daha ulaşılamamıştı.

Başkentte bazı mahalleler tamamen kontrol dışında bulunuyor. 20 bine yakın kişi bu mahallelerden kaçtı. Polis ise bazı alanlara artık müdahale etmiyor.

Çetelerin faydalandığı cezasızlık Haiti adli sistemindeki büyük zayıflığı da gözler önüne seriyor. Soruşturmalar çok nadiren bir sonuca varıyor. Sembolik bir öneme sahip olan Nisan 2000’deki ünlü gazeteci Jean Dominique cinayeti halen aydınlatılmadı.