Guatemala’da açlık öldürüyor

İnsan hakları savunucuları Guatemala nüfusunun büyük bir bölümünün açlık çektiği ve çocukların açlıktan öldüğü konusunda uyardı.

İklim felaketleri ve Covid-19 sağlık krizi ile birlikte Guatemala, bugüne kadarki en ağır beslenme sorunlarından birini yaşıyor.

Orta Amerika’nın yoksul ülkesi Guatemela’da yerel insan hakları savunucuları açlık konusunda alarm veriyor.

BM’ye bağlı gıda ve tarım örgütü FAO çatısı altında organize edilen Küresel Beslenme Günü dolaysıyla bir eylem katılan insan hakları ombudsmanı Jordan Rodas, “Guatemala'da, Binyıl Kalkınma Hedefleri, özellikle açlığı sona erdirme ve 2030 yılına kadar yoksulluğu azaltma hedefi söz konusu olduğunda, perspektifler karanlık” dedi.

Veriler yaklaşık 17 milyonluk nüfusun yüzde 16'sının yetersiz beslenmeden muzdarip olduğunu gösteriyor; gıda güvensizliği, ülke nüfusunun yüzde 18'ini ciddi şekilde ve yüzde 45'ini daha orta derecede etkiliyor.

BM verilerine göre, 5 yaşın altındaki çocukların yaklaşık yüzde 50'si kronik yetersiz beslenme sorunu yaşıyor. Bu, Latin Amerika'daki en kötü oranı ifade ediyor. Ocak ayından bu yana 5 yaşın altındaki 39 çocuk yetersiz beslenmeden öldü.

Rodas, "Bu, geçen yıl onlarca insanı öldüren, geçimlik mahsulleri yok eden ve birçok altyapıya zarar veren Eta ve Iota kasırgaları gibi Covid-19 ve iklim olaylarının neden olduğu en büyük gıda ve beslenme krizlerinden biridir" dedi.

Jordan Rodas, Devlet Başkanı Alejandro Giammattei'ye "nüfusun gıda hakkını