Göstericiler Allavi’nin hükümetini kabul etmiyor

Göstericiler, bugün güvenoyuna sunulacak Muhammed Tevfik Allavi hükümetini de kabul etmiyor.

Irak’ta 1 Ekim 2019'da başlayan hükümet karşıtı gösteriler devam ediyor. Göstericilerin talebi üzerine 29 Kasım’da Başbakan Adıl Abdulmehdi görevinden istifa etti. Abdulmehdi’nin istifasından sonra uzun süre yeni hükümeti kurmak için arayışlar ve görüşmeler sürdü. En son 1 Şubat'ta bağımsız siyasetçi olduğu gerekçesiyle Muhammed Tevfik Allavi, yeni hükümeti kurmak için görevlendirildi. Allavi'nin, geçtiğimiz hafta içinde kabinesini parlamentoda güvenoyuna sunması gerekiyordu. Kürtler, Sünniler ve bazı Şiilerle yaşanan anlaşmazlıktan ötürü parlamento salt çoğunluğu yakalayamadığı için güvenoyu için toplanamadı. Bugün olağanüstü toplanacak mecliste Allavi’nin kabinesi güvenoyuna sunulacak.

GÖSTERİCİLERDEN UYARI

Göstericiler, Muhammed Tevfik Allavi’nin başbakanlığı ve kabinesini kabul etmediklerini göstermek için Cuma günü başkent Bağdat başta olmak üzere birçok yerde yeniden gösterilere başladı. Göstericiler tarafından yapılan açıklamalarda, Allavi hükümetinin güvenoyu alması durumunda Irak’ın tüm kentlerinde yeniden kitlesel gösterilere başlanacağı vurgulandı.

BÜYÜK GÖSTERİ DE BUGÜN

Bağdat’ta bugün düzenlenecek Allavi kabinesi karşıtı milyonluk gösteri için Irak’ın orta ve güney kentlerinden binlerce kişi Bağdat’a yöneldi.
Göstericiler, Irak Parlamentosu, hükümet binaları ve büyükelçiliklerin bulunduğu, korunaklı Yeşil Bölge’de gösteri düzenlemeyi planlıyor.
Göstericilerin, kabinenin güvenoyuna sunulduğu saatlerde gösterilerine başlayacakları belirtiliyor.