Gerilim tırmanıyor: Polonya Patriot satın aldı

Batı ile Rusya ilişkilerinin çok gergin olduğu bir sırada NATO ve AB üyesi Polonya, Amerikan hava savunma sistemi Patriot satın aldı.

Polonya’nın satın aldığı Patriot sisteminin, hava savunma sistemini güçlendirmeye yönelik olduğu bildirildi. AB ve NATO üyesi Polonya’ya bu sistemin maliyeti 4.75 milyar dolar.

Mobil bataryaların ilk teslimatının 2022’de yapılması bekleniyor. 2023’te ise bu sistem operasyonel olacak. Amerikan üretimi Patriot, taktik balistik füzeler, seyir füzeleri, uçakları ve insansız hava araçlarının yakalanmasını sağlıyor.

Polonya’da bu sistem, orta menzilli hava savunma sistemi Wisla’nın merkezi parçası olacak.

Uzun yıllardır üzerinde müzakere yürütülen Patriot sisteminin, Batı ile Rusya arasında ilişkilerin çok gergin olduğu bir dönemde satın alınması dikkat çekti.

Kırım’ın 2014’te Rusya Federasyonu’na bağlanmasından bu yana gergin olan ilişkiler, Britanya’da eski bir Rus casusunun zehirlenmesiyle yeni bir boyut kazandı. ABD, AB ülkeleri ve diğer bir çok ülke koordineli olarak 150’yi aşkın Rus diplomatın sınırdışı edilmesine karar verdi.

Rusya daha önceki açıklamalarında Polonya ve Romanya’ya yönelik Patriot projelerine tepki göstermişti.

Geçtiğimiz Kasım ayında Romanya parlamentosu da yedi Patirot bataryasının 4 milyar dolara satın alınmasına yeşil ışık yakmıştı.

Moskova, Şubat ayında yaptığı bir açıklamada Lituanya’nın da Baltık ülkelerine komşu Kaliningrad’a nükleer başlık taşıyabilen Iskander füzelerini kalıcı olarak yerleştirmekle suçlamıştı.