General Haftar diyaloga açık olduğunu bildirdi

Libya’da başkent Trablus’u ele geçirmek için Nisan ayından bu yana operasyon yürüten general Halife Haftar, diyaloga açık olduğunu bildirdi.

Yazılı bir açıklama yapan general Haftar, “Önünde sonunda diyaloga geçmek ve (bir masa etrafında) oturmak gerekiyor” dedi.

Haftar bu açıklamayı bu Perşembe günü New York’taki BMK Genel Kurulu’nda Libya üzerine öngörülen bir toplantı öncesinde yaptı.

General Haftar, “Trablus terörist gruplar ve kriminal milisler tarafından kontrol edildiği sürece diyalogun mümkün olmadığını” da sözlerine ekledi.

Bu ifadelerle BM’nin tanıdığı başkent Trablus’ta konuşlu Ulusal Birlik Hükümeti’ne bağlı güçler ima edildi.

Fransa ve İtalya başkanlığında yapılacak BM toplantısını da selamlayan Haftar, toplantının Libya’nın çıkarlarına hizmet edecek önerilerle sonuçlanması umudunu ifade etti.

Libya’nın doğusunu denetiminde bulunduran Haftar, Eylül ayı başında BM’nin müzakerelerin yeniden başlaması çağrısını reddetmişti. Haftar’ın sözcüsü general Ahmed El Mesmari, 7 Eylül’de yaptığı açıklamada “Askeri çözüm güvenliği ve yasayı tesis etmek için en iyi çözümdür” demiş ve diyalogun yeniden başlaması için çok geç olduğunu belirtmişti.

General Haftar, 4 Nisan günü Trablus’u ele geçirmek için operasyon başlatmıştı. Karadan süren çatışmaların yanısıra, karşılıklı olarak hava saldırıları düzenleniyor. Her iki taraf da şimdiye kadar bir çok uçağını kaybetti.

Türkiye ve Katar gibi ülkeler İslamcı grupların ağırlıkta olduğu Trablus merkezli yönetimi doğrudan desteklerken, bazı Batılı ülkeler ile Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ise Haftar birliklerini destekliyor.