General Dostum’a yönelik saldırıda en az 23 ölü var

Afgan “savaş ağası” ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı General Abdul Raşid Dostum’un, sürgünden Kabil’e dönüşü sırasında düzenlenen intihar saldırısında en az 23 kişinin öldüğü bilgisi verildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından verilen yeni bilançoya göre, Pazar günü Kabil havaalanında Dostum’a yönelik intihar saldırısında 23 kişi öldü, 107 kişi yaralandı. Bakanlık sözcüsü Necib Daniş, bu bilançonun halen değişebileceğini belirtti.

Saldırıyı DAİŞ çeteleri üstlendi. Ölenle arasında, Fransız haber ajansı AFP’nin Kabil bürosunun 31 yaşındaki şoförü Muhammed Ahtar’ın da olduğu bildirildi. 2007’den beri ajansa çalışan Ahtar’ın dört çocuk babası olduğu bilgisi verildi.

İntihar eylemcisi, bir yıl sonra Türkiye’deki sürgünlüğünden dönen Dostum’u havaalanında karşılayan kitle arasında üzerindeki bombaları patlattı. Zırhlı konvoy havaalanını terk ederken meydana gelen saldırıda, Dostum yara almada kurtuldu.

Nisan 2016’da bir rakibine tecavüz etmekle suçlanan Dostum, yargıdan kurtulmak için Mayıs 2017’de Türkiye’ye kaçmıştı. Bu kaçışın resmi gerekçesi “sağlık nedenleri” olarak geçiyor. Erdoğan yönetimi tarafından himaye edilen Dostum, çoğu Özbek asıllı olmak üzere onlarca yandaşı ve resmi bir heyetle “kahraman” gibi karşılandı.

Özbek kökenli olan 60’lı yaşlardaki Dostum, onlarca yıl boyunca ağır suçlarla gündeme geldi. Özellikle 2001 yılında 2 bin Taliban üyesinin konteynırlarda katledilmesi bu suçların başında geliyor. Batılıların baskısı sonucu Ocak 2017’de Afgan yargısı tarafından Dostum hakkında, rakibi eski vali Ahmed İşçi’yi alıkoyarak, işkence ve silahla cinsel işkence suçlaması yapıldı. ABD, Avrupa Birliği ve Kanada’nın tepkisiyle sürgüne gitmek zorunda kalan Dostum’un, neden geri döndüğüne açıklık getirilmedi.

Dostum’dan önce bir diğer savaş ağası Afganistan’a dönmüş ve üst düzeyde karşılanmıştı. “Kabil kasabı” olarak adlandırılan Gülbettin Hikmetyar Mayıs 2017’de Afganistan’a dönmüştü. Hikmetyar, 90’lı yıllarda Kabil’i yerle bir etmişti. 20 yıl sonra, hükümetin verdiği cezasızlık güvencesiyle döndü.

Dostum da, Hikmetyar da özellikle Erdoğan ile olan yakın ilişkileri ile dikkat çekiyor. Erdoğan’ın Hikmetyar’ın dizinin dibinde çektirdiği poz halen hafızalardaki yerini koruyor. Hikmetyar’ın bir süre önce DAİŞ’e bağlılık yemini ettiğine dair haberler de yayınlanmıştı.

Erdoğan’la yakın ilişkili iki kasabın Afganistan’a dönüşü, Afgan hükümetinin Taliban karşısında giderek zayıfladığı bir döneme denk geldi. Dostum’un kalesi Cevzcan vilayetinde DAİŞ çeteleri yükselişe geçerken, Talibanlar da Feryab eyaletinde güçleniyor.