Gani, 10 gün içinde ABD-Taliban anlaşması umuyor

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, ABD ve Talibanlar arasında on gün içerisinde bir anlaşma şansı konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik sergiledi.

Eşref Gani yaptığı açıklamada, “Dün veya bugün bir duyuru yapmamaya karar verdik, gelecek hafta yapacağız, on gün içerisinde” diyerek, Washington ile Talibanlara arasında bir haftalık kısmi ateşkes uyulup uyulmadığına bakacaklarını ifade etti. Gani bu açıklamayı Münih’teki Güvenlik Konferansı’nda yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump da Perşembe günü yaptığı açıklamada Talibanlarla bir anlaşmaya “çok yakın” olduklarını belirtmişti.

İki taraf arasında varılan ateşkes anlaşmasına uyulması halinde, ABD’nin Afganistan’daki 12 illa 13 bin askerinin geri çekilmesine yol açacak bir anlaşmaya dönüşebileceği belirtiliyor.

Afgan İçişleri Bakanı Mesud Andarabi, hafta içinde yaptığı bir açıklamada Afgan güvenlik güçlerinin da “ateşkes veya şiddeti azaltma koşullarına uymaya hazır olduğunu” belirtti.

Cumhurbaşkanı Gani, Münih’teki açıklamasında ayrıca Talibanların şiddeti durdurma samimiyeti konusunda şüphelerin olduğunu belirtti. Amerikan askerleri giderse şiddet duracak mı sorusu için “Bir milyar dolarlık soru” diyen Gani, “Bunun cevabını ancak bir barış sürecine dahil olursanız bulursunuz” dedi.

Gani, bunun da ötesinde, Talibanlar için kritik testin, Afgan halkına danışmak için bir seçim ilkesini kabul edip etmeyeceği olduğunu ifade etti.

Bu arada yedi gün sürmesi planlanan ateşkesin çerçevesi halen netlik kazanmadı. Ateşkesin başlayacağı tarih de henüz açıklanmadı. ABD, “yakında” demekle yetindi.

ÜÇ AŞAMALI SÜREÇ

ABD özellikle üç aşamalı bir süreçten bahsediyor. İlk aşama olarak taraflar yedi gün boyunca gözlemde bulunacak ve birbirlerinin ciddiyetine bakacaklar. Talibanlar ve Amerikan askerleri “şiddeti azaltma” olarak adlandırdıkları süreci sahada değerlendirme yöntemi üzerine de anlaştı. Afgan ordusu da operasyonlarını sınırlandırma kararı aldı. Bu gözlemleme döneminin 17 Şubat’tan itibaren başlayabileceği belirtiliyor.

ABD ile Taliban arasındaki ateşkes anlaşması Münih güvenlik konferansında da onaylandı. Sorunsuz bir şekilde gerçekleşirse, tüm aktörlerin huzurunda resmi bir imzaya konu olacak. Bu durumda üçüncü aşama başlayacak. Bu süreç, Afganlar arası on günlük bir diyalogun organize edilmesini kapsıyor.