Gabon’da darbe girişimi başarısız oldu

Gabon’da bir grup askerin ulusal radyoyu ele geçirerek, halkı isyana davet ettiği darbe girişimi kısa sürdü.

Gabon tarihinde ilk kez, bir grup asker Pazartesi sabahı ulusal radyo televizyon kurumuna girerek, ayaklanmaya çağırdı. Küçük grup, yakında demokrasinin yeniden restorasyonu için ulusal bir konseyin kurulacağını ilan etti.

Darbe girişimi, Cumhurbaşkanı’nın iki buçuk aydır hastalık gerekçesiyle görevinde olmadığı ve hükümetin sadece günlük işlerle uğraştığı bir sırada gerçekleşti.

Hükümet sözcüsü ve İletişim Bakanı Guy-Bertrand Mapangou, darbe girişiminden bir kaç saat sonra sükunetin geri döndüğü ve durumun kontrol altında olduğunu açıkladı.

AFP’ye de konuşan Mapangou, Gabon Radyo Televizyon kurumunu ele geçirenlerin beş askerden oluştuğunu, dördününü yakalandığını birinin kaçtığını belirtti.

Şimdiye kadar sadece hükümet yetkilileri olaya ilişkin açıklamada bulundu. Başkentte durumun halen gergin olduğu belirtilirken, askeri hiyerarşiden ses çıkmıyor. Ülke genelinde internete de erişimin kesildiği bildiriliyor.

Cumhurbaşkanı Ali Bongo, 24 Ekim’de Suudi Arabistan’daki bir ekonomi konferansı sırasında iskemik beyin-damar hastalığı nedeniyle hastaneye yatırılmıştı.

Bir kaç gün Riyad’daki Kral Faysal hastanesinde tutulan Bongo’nun tedavisi Fas’ta devam etti. Bongo’nun görevini vekalete Cumhurbaşkanı yardımcısı yürütüyor.

2009 yılında babası Ömer’in ölümünden sonra iktidara gelen Bongo, 2016’da yüksek gerilimli seçimlerde yeniden seçilmişti.