Fransız vekilden Türk elçisine: Kürt direnişçilerin yanındayız!

Fransız parlamentosunda Türk Büyükelçisinin de katıldığı bir komisyon toplantısında, Türk devletine yönelik sert eleştiriler geldi. Komünist Partili bir vekil, “barbarlık” ve “etnik temizlik” kavramlarını kullandı.

Komisyon toplantısı 3 Nisan günü gerçekleşti. Eski MİT sorumlusu olan Paris büyükelçisi İsmail Hakkı Musa'nın katıldığı toplantıda söz alan Komünist Parti Milletvekili Jean-Paul Lecoq, Türkiye’nin işlediği korkunç suçları hatırlattı. Lecoq, Facebook sayfasındaki paylaşımında “Türkiye’nin Suriye’de işlediği korkunç ihlaller ve Türk hükümetinin HDP’yi maruz bıraktığı tüm ihlalleri hatırlattım” dedi.

"DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARINI AYAKLAR ALTINA ALDINIZ"

Lecoq, Türk elçisine hitaben yaptığı konuşmanın görüntülerini de yayınladı. Lecoq komisyondaki konuşmasında, “Diktatör Erdoğan karşısında Fransız kamuoyunun tepkisini dile getirmek istiyorum” diyerek sözlerine başladı. Erdoğan’ın Fransız değerleriyle tamamen zıtlık içerdiğini belirten Lecoq, “Siz insan hakları ve demokrasiyi ayaklar altına alıyorsunuz” diye ekledi.

HDP eş genel başkanları, vekiller ve belediye eşbaşkanlarının tutukluluğunu hatırlatan Lecoq, bunların “korkunç işkence merkezlerine dönüşen cezaevlerine atıldığını” kaydetti. Lecoq, “Guantanamo’da olduğu gibi kadın ve erkekleri aşağılıyorsunuz” diyerek tek tip elbise dayatmasına dikkat çekti.

"BARBARLARI SURİYE’YE YERLEŞTİRİYORSUNUZ"

Binlerce aydın ve muhalifin cezaevine atıldığını, Fransa’ya kadar varan bir takibe maruz kaldığını ifade eden Lecoq, bazen de Paris’te 2013’te üç Kürt kadın devrimciye yapıldığı gibi katledildiklerini ifade etti.

Suriye’deki işgale de dikkat çeken Lecoq, “Siz sınırlarınızı koruduğunuzu iddia ediyorsunuz ancak işgal ediyorsunuz ve sizin birlikleriniz ve DAİŞ’li paralı askerleriniz organize yağmalama, katliam ve savaş suçları işlediler ve siz Suriye’ye bu barbarları yeniden yerleştiriyorsunuz. Sizin açışınızdan, etnik temizlik zamanıdır” diye konuştu.

"FRANSA’NIN SİZİ İTTİFAK GÖRMESİ UTANÇ VERİCİ"

Yüzyıl önce Ermeni soykırımını da hatırlatan Lecoq, bugün Efrîn’de aynı gerekçelerin öne sürüldüğünü ve aynı yöntemlerin uygulandığını kaydetti.

Lecoq, şunları ifade etti: “Terörizmle mücadele adı altında hastaneleri ve sivilleri, çocukları bombalıyorsunuz. Bu koşullarda Fransa’nın sizi, ittifakımız olarak değerlendirmesi bir utançtır. Halkımız Türkiye’nin kibri, şiddeti ve terörü karşısında şok oldu. Sizin Rojava’yı istikrarsızlaştırmanıza izin vermeyeceğiz (...) Fransa’da Kürtlerin çok sayıda dostu var. Biz barış için onların yanında kalacağız.”

“KENDİMİZİ KÜRT DİRENİŞÇİLERE ÇOK YAKIN HİSSEDİYORUZ”

Kendileri açısından ne YPG ne de YPJ’nin terörist örgüt olmadığının altını çizen Lecoq, şöyle devam etti: “Ben tarihimizin karanlık zamanlarında terörist olarak değerlendirilen bir partiden geliyordum (...) Direniş içerisinde diğerleri ile birlikte ülkemizi özgürleştirdik. Ve kendimizi Kürt direnişçilere çok yakın hissediyoruz.”