Fransız Senatosu’na seçilen her üç senatörden biri kadın

Fransa’da kurumlar içerisinde ataerkil sistemin varlığının en yüksek olduğu Senato’da kadın temsili ilk kez yüzde 30 civarına kadar yükseldi.

Pazar günü yapılan ve Senato’nun 348 üyesinden 171’inin belirlendiği seçimlerde, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi LREM’in adaylarından sadece 28’i kazanabildi.

Muhalefetteki Cumhuriyetçiler Partisi (LR) ise, sandalye sayısını 171’e çıkararak önemli bir temsiliyet elde etmiş oldu. Sosyalist Parti (PS) ve ittifak yaptığı diğer sol partilerin sandalye sayısı 96 olurken, Komünist Parti (PCF) 10 senatörde kaldı.

Hükümetin politikalarına dışarıdan destek veren merkez-liberal MODEM’in sandalye sayısı ise 41’e yükseldi.

KADIN SENATÖR SAYISI İLK KEZ 100’Ü BULDU

Fransa’da yaş ortalamasının 60’ın üzerinde olması ve erkeklerin çoğunlukta olmasıyla eleştirilen kurumların başında gelen Senato’da kadın temsiliyeti de artış gösterdi. Kadın senatör sayısı 6 kişi artarak 100’e yükselirken, kadın oranı yüzde 29’a çıktı.

Ayrıca bu yıl seçilen 171 senatörden 57’si kadın olurken, bu da yüzde 33 oranına denk geliyor.

Fransa’da 3 yılda bir yarı oranında yenilenen Senato’nun üyeleri, belediyeler, il genel meclisleri ve bölge konseyleri üyelerinden oluşan ve ‘Büyük Seçmenler’ adı verilen yerel seçilmişler tarafından belirleniyor. Pazar günkü seçimlerde 76 bin kadar yerel seçilmiş oy kullandı.