Fransa seçimlerinde rekor ilgisizlikle mutlak çoğunluk!

Fransa'da seçmenler 18 Haziran Pazar günü, genel seçimlerin ikinci turu için sandık başına gitti.

Fransa açısından sonuçları itibariyle tarihi bir seçim oldu. Meclis'in yüzde 75'i yenilendi. Bu bir rekoru ifade ediyor. Seçimlere ilgisizlik yüzde 56.37'ye çıktı. Bu da 5'inci Cumhuriyette bir rekor anlamına geliyor.

İki geleneksel parti olan Sosyalist Parti ile sağcı Cumhuriyetçiler, ağır yenilgi aldı. Sosyalist Parti'nin birinci sekreteri havlu attı.

MACRON’UN ZAFERİ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan liberal Emmanuel Macron'un Cumhuriyetçi Yürüyüş Hareketi, genel seçimleri de kazandı. Macron'un partisi ezici bir zafer elde etti ve mutlak çoğunluğu sağladı.

Seçim sonuçlarına göre, Macron'un Cumhuriyetçi Hareketi ve ittifakı sağcı MoDem, 577 sandalyeli mecliste, 350 sandalye kazandı. Bunların 308'i Macron'un partisi, 42'si Modem'e ait. 11 Haziran'daki birinci tur ardından yapılan tahminlerde Macron'un 400'den fazla vekil etmesi bekleniyordu.

Mevcut haliyle Macron, Meclis'te çoğunluğu elde etti. Yoğun tartışmalara yol açması beklenen reformlar bu yapı ile oylanabilecek.

ANA MUHALEFET DE SAĞDA

Meclis'te ana muhalefet de sağın eline geçti. Sağcı partiler Cumhuriyetçiler, UDI ve diğer sağ 137 sandalye elde etti. Birlikte hareket eden bu sağ cephenin daha önce 199 sandalyesi vardı.

SOSYALİST PARTİ’NİN TARİHİ YENİLGİSİ

Aynı cephede yer alan Sosyalist Parti yüzde 5.38 oyla 29 sandalye, Radikal Sol Parti 3 sandalye kazanabildi. Hükümet solu böylece 302 sandalyeden 40'ın altına düşerek tarihi bir yenilgi yaşadı.

Sosyalist Parti'nin birinci sekreteri Jean-Christophe Cambadélis görevinden istifa etti. Cambadélis, "Sol her şeyi değiştirmeli, biçimden öze kadar, hem fikirlerini hem örgütlenmelerini, yeni bir başlık açmalı" dedi.

Aşırı sağcı parti Ulusal Cephe, 8 vekil Meclis'e gönderebildi ancak grup kuracak sayıya ulaşmadı.

MELENCHON GRUP KURACAK SAYIYA ULAŞTI

Radikal sol cephede, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde önemli bir çıkış yapan Jean Luc Melenchon'un Boyun Eğmeyen Fransa hareketi, oyları yüzde 4.86'ya düşse de Meclis'e grup olarak girmeyi başardı. Melenchon, 17 sandalye kazandı. Komünist Parti de Meclis'teki varlığını arttırarak 10 sandalye elde etti.

223 KADIN MECLİS’E GİRDİ

Seçimlerden çıkan diğer bir önemli sonuç da kadınların oranı oldu. 353 erkeğin seçildiği parlamentoda kadınların sayısı 223'e çıktı. Bir önceki seçimlerde 155 kadın parlamentoya seçilmişti.

Kadın-erkek eşitliği tam olarak sağlanmasa da, Fransa Meclis'inde kadın sayısı hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Kadınlar, mevcut haliyle parlamentonun yüzde 38.65'ini temsil ediyor.

Kadınlar ilk kez 1997'de yüzde 10 sınırının üzerine çıkmıştı. 1945'de kadın temsiliyeti yüzde 5.6 idi.

Macron'un Cumhuriyetçi Yürüyüş Hareketi yüzde 47 ile kadın temsiliyetinin en yüksek olduğu parti olarak kayda geçti. Macron'un ittifakı Modem'de kadın vekil sayısı yüzde 46 ile ikinci sırayı oluştururken, solda Melenhon'un grubunun yüzde 41'ini kadınlar oluşturuyor.

2012 yılından bu yana partilerin yasal olarak, yüzde 50 oranında kadın aday sunmaları gerekiyor. Buna uymayanlara para cezaları öngörülüyor.

2012'den beri siyasi partilerine ayrılan kamu ödeneklerinden 28 milyon euroya yakın para, kadın kotasına uymadıkları için kesildi.