Fransa’nın Suriye’ye muhabir göndermeyin talebine sert tepki!

Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın dün medya organlarına gönderdiği ‘Suriye’ye muhabir göndermeme’ yönündeki nota cevap veren gazeteciler, özellikle Türkiye’ye yönelik talebe sert tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı dün medya organlarının yazı işlerine gönderdiği notta, başta Doğu Guta ve Efrin olmak üzere Suriye’ye muhabir gönderilmemesi istenmişti. Aynı notta, buna rağmen gidecek gazetecilerin ise ‘Suriye komşu ülkelerinin’ giriş ve çıkışlara dair hukuki şartlara uymaları isteniyor.

France Inter radyosundaki bir programda ise, bakanlığın bu talebine sert bir dille cevap verildi. Basın özgürlüğünün savunulduğu bakanlık notuna tepki veren yorumcular, hükümetlerin ne zamandan beri hangi konuların takip edileceğine karar verdiğini sordular.

Radyodaki programda Dışişleri Bakanlığı’nın neredeyse Türkiye’den haber yapılması için izin alınmasını öneren notuna özellikle tepki gösterildi. Söz konusu notta, ‘Suriye’ye komşu ülkelere giriş ve mesleği icra noktasındaki hukuki şartlara’ dikkat edilmesi istenmişti.

KÜRTLERİ EZMEYE KARARLI TÜRKİYE’DEN İZİN İSTEYİN

Radyodaki yorumda şöyle dendi : “Harika. Tek yapmamız gereken Türk yönetimiyle uyumlu hale gelmemiz! Sınırdışı veya cezaevine girmek gibi gibi basit bir formalite... Suriye’de haber yapanların çoğu Türkiye’den geçmek zorunda ama bu ülke gazeteciler için dünyanın en büyük cezaevi olmuş durumda. Üstelik, Efrin’in kontrolünü eline geçirerek, Kürtleri iyice ezmek isteyen kim? Türkiye! Hadi şimdi gidip Türkiye’den bunu olduğu gibi aktarmak için izin isteyin bakalım...”

NAZİLERDEN NORMANDİYA ÇIKARMASI İÇİN İZİN İSTEMEK GİBİ BİŞEY

France Inter programında haber yapılması için Türkiye gibi ülkelerin dayattığı kanunlara uyulması isteğine tepki olarak Nazi Almanyası örneği de verildi.

Programda, gazetecilerin böyle yapması halinde Ukrayna’da, Çeçenistan’da, Çernobil’de, Venezuela, İran, Mısır veya Sudan’da yaşananların hiçbirinin bilinmiyor olacağı hatırlatıldı. Programda, Nazi Almanyası ve 1944 Normandiya Çıkarması kastedilerek, “Peki çıkarmayı takip etmek için neden Almanlardan izin alınmasın? diye söylemişti bir gazeteci, kahkahalar atarak” denildi.