Fransa’nın NATO’ya rağmen savunma kesintileri istifa getirdi

Fransa Genelkurmay Başkanı Pierre de Villiers’in bugün istifa etmesinin nedenlerine dair detaylar ortaya çıkmaya başladı.

De Villiers’in savunma bütçesini milli gelirin yüzde 2’sine çıkarma hedefine rağmen Cumhurbaşkanı Macron’un orduya ayrılan payı azaltmasına sert bir dille karşı çıktığı bildiriliyor.

Orgeneral Pierre de Villiers’in bugünkü Bakanlar Kurulu esnasında istifasını basın açıklamasıyla duyurması sonrasında genelkurmay başkanı olarak Emmanuel Macron’un askeri kabinesinin başında olan Korgeneral François Lecointre atandı.

Macron’a yakınlığıyla bilinen Lecointre’ın genelkurmay başkanı olarak atandığı Fransız ordusunun bütçesinde ciddi kesintiler söz konusuydu. NATO kararları çerçevesinde savunma bütçesini 2025’e kadar milli gelirin yüzde 2’sine çıkarmayı hedefleyen Macron, bu yıl kamu bütçesinde yapılacak 4,5 milyar euroluk tasarrufun 850 milyon euroluk kısmını savunmadan sağlamayı planlıyor.

Fransız medyasında yer alan haberlere göre Macron, 11 Temmuz’daki bu bütçe beyanı ardından 12 Temmuz’daki Savunma Konseyi toplantısında buna itiraz genelkurmay başkanının itirazıyla karşılaştı.

13 Temmuz’da ise Ulusal Meclis Savunma Komisyonu’ndaki kapalı oturumda söz alan Genelkurmay Başkanı, bütçe kesintilerine karşı restini çekti ve kendisinin bu kesintileri kabul etmeyeceğini ilan etti.

Bunun üzerine aynı gün Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un askeri törende tartışmaları ‘kamuya açık yaptığı’ gerekçesiyle Pierre de Villiers’i azarladı. Macron’un “Bazı angajmanlarım var ve sizin şefiniz (komutanınız) benim!” diyerek de Villiers’e askerlerin önünde sert çıktığı biliniyor.

Macron’un ordu komutanıyla gerginliği 16 Temmuz’daki bir gazetede yer alan haberde açıkça dile getirdiği ve “Genelkurmay başkanı cumhurbaşkanına muhalefet ederse, değiştirilir” dediği yazılmıştı.