Fransa: Kuzey Kore’ye yaptığı hamleyi İran’a yapıyor

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves le Drian, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yönelik yüksek tondaki açıklamaları ardından “görüşme” önerisini Kuzey Kore ile yaşanan duruma benzetti.

Trump’ın açıklamalarını France Info radyosuna değerlendiren Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, ABD Başkanının Kuzey Kore ile yaptığı hamleyi İran için de yaptığını düşünüyor. Le Drian, “Saldırıyor, sert tedbirler alıyor ve sonra da tartışmayı öneriyor” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı, bu sözleri ile Trump ile Kuzey Kore lideri arasında benzeri görülmemiş bir şekilde tırmanan sözlü kavga ardından iki lider arasında gerçekleşen tarihi zirveyi ima etti.

Le Drian, “Şimdilik Kuzey Kore’de beklenen etkiler ortaya çıkmadı. Belki gelecektir, arzu edilen de gelmesidir” diye ekledi.

Trump ve Kim Jong-un, yaptıkları ortak bir açıklamada “Kore yarımadasının tamamen nükleerden arınması” konusundaki taahhütlerini ifade etmişlerdi. Ancak daha sonra bu dosya da somut bir ilerleme sağlanmadı.

Milyarder ABD Başkanı Trump, İran rejimine olan karşıtlığına rağmen Pazartesi günü en üst düzeyde, ön koşulsuz olarak görüşmelere kapı açtı. İran yönetimi bu çağrıya şüpheyle yaklaştı.

ABD Başkanı Donald Trump, 6 Ağustos ve Kasım ayında iki aşamalı olarak İran’a yeniden yaptırım uygulamayı planlıyor. Trump, maksimum baskı stratejisi ile nükleer programın sınırlandırılmasında da öte İran’ın bölgesel etkisini ve balistik programını sınırlayan yeni bir anlaşma elde etmek istediğini söylüyor.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Trump’ın açıklamaların etki etmeyeceğini savundu.