Fransa’da yüzbinler çalışan hakları için eylemdeydi

Fransa’da hükümetin Çalışma Yasası’nda var olan birçok hakkı gasp etme girişimine karşı yüz binlerce kişi sokağa çıkarken, bazı kentlerde olaylar çıktı.

CGT sendikasının çağrısıyla Solidaires, FSU ve Unef gibi diğer sendikaların da desteğiyle 180’i aşkın kentte eylemler organize edildi.

Eylemlerin en büyüğü başkent Paris’te düzenlenirken, CGT sendikasına göre 60 bin, polise göre ise 24 bin kişi katılım gösterdi. Sendikalar, katılımın ilk eylem olmasına rağmen güçlü olduğunu vurguladı.

Başkentteki gösteride kimi yerlerde polisle eylemciler arasında çatışmalar çıkarken, en az 3 kişi gözaltına alındı. Eylemlere çalışanların yanı sıra lise ve üniversite öğrencileri önemli oranda katılım gösterdi.

Ülkenin diğer büyük kentlerinden Marsilya’da da sendikalara göre 60 bin kişi gösteri düzenlerken, Toulouse’da 10 bini aşkın kişi eylemdeydi. Rennes, Bordeaux, Le Havre, Nice, Strasbourg, Lyon gibi kentlerde de sayıları binler ile 10 bin arasında kişi sokaklara indi.

‘SOSYAL HAKLARA DEVLET DARBESİNE HAYIR’ SLOGANI ÖNE ÇIKTI

Çalışma Yasası’nda ‘reform’ adı altında kararnamelerle yapılacak değişikliklere karşı eylemler nedeniyle birçok kentte toplu taşıma hizmetlerinde aksamalar yaşandı. Şehirler arası trenlerin yanı sıra bazı havayolları şirketlerinin seferlerinde de iptaller meydana geldi.

Eylemlere katılanlar ‘sosyal haklara devlet darbesine hayır’ başlıklı bildirilerden dağıtırken, atılan sloganlarda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve liberal hükümetinin politikalarına karşı tepkiler dile getirildi.