Fransa’da yeni hükümette kimler var?

Fransa'da 18 Haziran'da yapılan ikinci tur seçimlerinden ezici bir zaferle çıkan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yeni hükümeti kuruldu.

Hükümette kadın-erkek eşitliği vaadine uyuldu. 15 erkek ve 15 kadından oluşan 30 kişilik bir hükümet ilan edildi. Bunların 23'ü bir önceki kabinede yer alan bakanlardan oluşuyor.

Sivil toplumdan gelenler yeni hükümette çoğunlukta. Bakanlar arasında sivil toplumdan 17 kişi bulunuyor.

SOSYALİST PARTİ’YE DİNAMİT

Başbakan Edouard Philippe'nin hükümetinde sağ kanat daha da güçlendi. Macron, yeni hükümette Sosyalist Parti'yi dinamitlemeye devam etti.

Sosyalist Parti'den bir çok isim hükümete alındı. Bunlar arasında daha önce Lionel Jospin hükümeti döneminde Bütçe Bakanı olan Florence Parly Savunma Bakanı olarak atandı. Eski sosyalist Nicole Belloubet'e Adalet Bakanlığı verildi.

İzlenen bu yöntemle amacın bir taşla iki kuş vurmak olduğu belirtiliyor. Sosyalist Parti'den çıkan liberal Macron, sağa aşırı kaydığı yönündeki eleştirilerin önünü almak ve kararsız son sosyalistleri de ikna etmeyi amaçlıyor.

SİYASİ DEĞİL TEKNİK BİR HÜKÜMET

Fransız medyası yeni hükümeti "siyasi olmaktan çok teknik bir hükümet" olarak tanımladı.

Le Parisien gazetesi, "Hükümetin her şeyden önce tecrübe ve yenilenme boyutu ön planda. Siyasetçilerden çok bir uzmanlar ekibi" dedi.

Liberation gazetesine göre, Macron'un ittifak partisi MoDem'in adının yolsuzluklara karışması ardından "teknisyenlerden oluşan bir hükümet" kurduğunu yazdı.

Gazete, "Tecrübe siyasette başarının teminatı mı? Öyle görünüyor ki tecrübesizlikten daha iyi. En azından Cumhurbaşkanı'nın tercihi böyle" dedi.

Le Figaro gazetesi, "Yeni hükümet teknisyenlere ve sadıklara güzel pay verdi" yorumunda bulundu.

Gazetenin yazarı Paul-Henri du Limbert, "Her ne kadar siyasetçilerin tereddüt ettiği yerde teknokratlar harekete geçse de, onların da kusurları var, özellikle sahadaki realiteden uzaklar" diye kaydetti.

La Charente Libre gazetesi, "Bir çok bilinmeyenli bu yeni hükümet solcu teknisyenler, Cumhurbaşkanı'nın yakın korumaları ve sağın yapıcı gençleri arasında kırılgan bir denklemdir" diye uyardı.