Fransa’da solun birleşmesi için açlık grevi başlatıldı

Fransız solunun yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde parçalı halinden çıkarak birleşmesi için aralarında Avrupa parlamenteri Pierre Larrouturou’nun da olduğu 12 kişi açlık grevine başladı.

Nisan ayında yapılacak iki turlu cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Fransız solu yine parçalı durumda. Bu durum, solun seçimlerde kazanma şansını ortadan kaldırıyor.

Aralarında Avrupa parlamenteri Pierre Larrouturou ile 2013’te hayatını kaybeden Fransız direnişçi ve yazar Stephane Hessel’in kızı Anne Hessel’in de olduğu 12 kişi solun birleşmesi için açlık grevi başlattı.

Grevciler, solun halk tarafından bir ön seçimle tek aday ortaya koymasını istiyor. Halk adaylığı çerçevesinde 27 ile 30 Ocak tarihleri arasında 300 bin imza ila adayın belirlenmesi amaçlanıyor.

Eski sosyalist parti hükümetinin Adalet Bakanı Christiane Taubira ile Sosyalist Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Anne Hidalgo, bu yöntemin soldaki beş temel aday arasında seçim yapmak için mümkün olduğunu ifade etti. Ancak ekolojist aday Yannick Jadot, Boyun Eğmeyen Fransa adayı Jean-Luc Mélenchon, Komünist Parti adayı Fabien Roussel ve “Remontada de la France” adayı Arnaud Montebourg, “hayır” dedi.

Açlık grevindeki 12 kişi yaptıkları yazılı açıklamada “Sadece sol ve ekoloji adayları iklim acil durumunun farkında ve zorluklara çözümler getiriyor. Ancak bölünmeleri herhangi bir zaferi imkansız kılıyor” dedi.

Grevciler, "Sol zaten seçimleri kaybetti, ancak 2022'de durum radikal bir şekilde farklı: Bu sadece başarısız bir seçim değil, aynı zamanda insanlığımızın kaderi olacak" diye belirtti.

Açıklamada, “Mevcut bölünmeler çok sayıda seçmenin cesaretini kırıyor, ancak toparlanma Şubat ortasından önce gerçekleşirse, iklim ve sosyal adaleti kazanmak hala mümkün” ifadeleri kullanıldı.