Fransa’da öğrenci eylemleri devam ediyor

Fransa’da üniversite reformuna karşı günlerdir eylemde olan öğrencilere polis tarafından müdahale edildi.

Başkent Paris başta olmak üzere birçok büyük kentteki üniversitelerde öğrenciler, hükümetin bazı bölümlere öğrenci alımına aşırı seçici kriterler getirmesine karşı eylem düzenliyor. Kimi üniversitelerde eylemler aylardır aralıklarla düzenleniyor.

Birçok üniversitede günlerdir fakülte binaları öğrenciler tarafından bloke edilirken, dersler ve sınavlar iptal edilmişti. Son olarak 68 öğrenci hareketinin sembol üniversitelerinden olan Sorbonne Üniversitesi’nde 200 kadar öğrencinin düzenlediği eylem akşam saatlerinde polis zoruyla sonlandırıldı.

Öğrencilerle yapılan müzakerelerden sonuç alınmadığını iddia eden üniversite rektörlüğü, polisin müdahalesine izin verdi.

Strasbourg Üniversitesi’nde de Pazartesi ve Çarşamba günleri blokaj eylemleri düzenlenmişti. Diğer üniversitelerde de yapılan eylemlerde dersler ve sınavlar engellenmişti. Halen 10 üniversitede işgal eylemleri ise devam ediyor.

Hükümetin üniversitelere yönelik yeni reformuna karşı çıkan lise ve üniversite öğrencileri, reformun üniversiteye öğrenci alımlarında ‘seçici bir tavır’ izlendiğini öne sürüyor.