Fransa’da mücadeleler buluştu: Yüz binler sokaklara çıktı

Fransa’da Cumartesi günü Sarı Yelekliler ve çevrecilerin yürüyüşleri buluştu. Yüz binlerce kişi sokaklara çıktı. Paris’te Sarı Yeleklilerin eyleminde şiddetli çatışmalar yaşandı.

Sosyal adaletsizliğe karşı mücadele, polis şiddetine karşı tepki ile iklim yürüyüşleri, Cumartesi günü damgasını vurdu. Üç slogan etrafındaki yürüyüşlere, yüz binlerce kişi katıldı.

“Yüzyılın yürüyüşü” başlığı altında yapılan iklim eylemleri ile sosyal adaletsizliğe karşı yapılan eylemlere ülke genelinde 350 bin kişi, Paris’te 100 bini aşkın kişi katıldı.

Sarı Yeleklilerin eylemi ise Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un başlattığı “ulusal çaptaki istişarelerin” sonu olarak değerlendirildi. Sarı Yelekliler ve otonom grupların Champs-Elysées caddesindeki eyleminde polisle şiddetli çatışmalar yaşandı.

Resmi rakamlara göre Sarı Yeleklilerin ülke genelindeki eylemlerine 32 bin 300 kişi katıldı. Gerçek rakamın daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Sarı Yelekliler 18’nci kezdir Cumartesi günü sokaklara çıkıyor.

Yakma eylemlerinin yaşandığı protestolar sırasında, İçişleri Bakanlığı’na göre Paris’te 200 kişi gözaltına alındı. Bunlar arasında 15 kişinin çocuk yaşta olduğu belirtiliyor. Toplamda 42 eylemci , 17 polis ve bir itfaiyecinin Paris’teki eylemlerde yaralandığı bilgisi verildi.