Fransa’da milyonlar tüm memur sendikalarının çağrısıyla grevde

Cumhurbaşkanı Macron’un ‘satın alma gücünü arttırma’ vaadiyle gündeme getirdiği yıkıcı reformlara karşı Fransa’da kamuda çalışan milyonlarca memur bugün genel greve gidiyor.

Fransa’da 5 milyonu aşkın memurun çalışma şartları ve maaşlarında kesintilere yol açacak reformlara karşı 10 yıl aradan sonra ilk kez tüm sendikaların çağrısıyla greve gidiliyor.

Geçtiğimiz ay hükümete karşı düzenlenen eylemlerde sadece sol-komünist sendikaların çağrısı etkili olurken, diğer tüm sendikaların memur temsilcileri de bugünkü greve destek veriyor. CGT’nin önülüğünde yapılan çağrıya CFDT gibi daha önceki grevlere destek vermeyen sendikalar da greve gidiyor.

MEMUR MAAŞ VE HAKLARINDA CİDDİ TAHRİBATLARA KARŞI

Sendikaların karşı çıktığı önlemler arasında CSG adı verilen sigorta kesintilerinin maaşların 1,7 puan kadarı daha arttırılması, 5,4 milyon olan memur sayısının 2022’ye kadar 120 bin kadar azaltılması, hastalık durumunda ilk hastalık günlerinin ödenmemesi, okul ve hastanelerde devletin mali desteğiyle işe alımların durdurulması ve özellikle öğretmenlerin düşük ücretlerine karşı duyarsız kalınması bulunuyor.

EĞİTİM VE SAĞLIK BAŞTA OLMAK ÜZERE BİRÇOK SEKTÖR GREVE ÇAĞRILDI

Grevler nedeniyle kamu okullarındaki öğretmenlerin en az yarısının iş bırakması beklenirken, ilkokullarda 2008 yılından bu yana var olan ‘öğrencileri okula alma zorunluluğu’ nedeniyle katılımın daha düşük olması bekleniyor. Grevlere kreş ve anaokullarındaki eğitmenler de katılım gösterecek.

Sağlık sektöründeki yüz binlerce çalışanın da greve katılması beklenirken, pratisyen hekimlerin bağlı olduğu 12 sendikanın grev çağrısı nedeniyle çok sayıda doktor iş bırakacak. Grevlere eczacılar, diş hekimleri, hasta bakıcı ve hemşireler de katılacak.

Sendikaların grev çağrısı yaptığı sektörler arasında toplu taşıma, hava yolları, iletişim ve posta hizmetleri de bulunuyor.

130 KENTTE GÖSTERİLER DÜZENLENECEK

Toplamda irili ufaklı 130 kentte gösteriler yapılacak genel grev ve eylem günü nedeniyle toplu taşıma araçlarının seferlerinde aksamalar bekleniyor. Ancak tren seferlerine yönelik çalışan sendikalarının herhangi bir grev çağrısı yapılmadı. Sadece başkent Paris’teki bazı seferlerde aksamalar bekleniyor.

Ancak grevler nedeniyle havayolu seferlerinin en az üçte birinde aksamalar olacak.