Fransa’da kürtaj hakkı Anayasa’ya girdi

Fransa, kürtaj hakkını anayasasına dahil eden ilk ülke oldu. Parlamentoda partiler arası büyük bir çoğunluk, karar lehine oy kullandı.

Fransa, dünyada kürtaj hakkını anayasasına alan ilk ülke oldu. Parlamentonun her iki meclisinin üyelerinin büyük çoğunluğu Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un planını destekledi. 780 milletvekili lehte, 72 milletvekili ise aleyhte oy kullandı. Anayasanın 34. maddesi “kadınların kürtaj yapma özgürlüğünün güvence altına alınması” olarak düzenlendi.

Başbakan Gabriel Attal, uzun bir mücadelenin başarıyla sonuçlandığını söyledi. Gizli kürtaj sırasında acı çeken veya yaşamını yitiren kadınlara atıfta bulunan Attal, "Kadınlara karşı ahlaki bir görevimiz var" dedi. Attal, "Bütün kadınlara bir mesaj gönderiyoruz: Vücudunuz size aittir ve kimse sizin adınıza karar veremez" diye ekledi.

Oylama sırasında yüzlerce muhalif, anayasa değişikliğini protesto etmek için Versailles'daki Kongre yakınında toplandı. Katolik Kilisesi de kürtajı reddetmeye devam ettiğini duyurdu. 

Eyfel Kulesi'nin karşısındaki Trocadéro Meydanı'nda ise tezahüratlar yükseldi.  "Mon Cops Mon Choix" (Benim Bedenim Benim Seçimim) sloganı Eyfel Kulesi'ne yansıtıldı.